Saturday, April 13, 2013

Razowe placuszki czekoladowe


Sobotnie poranki bywają leniwe, nawet jeśli takie nie są miło czasem znaleźć chwilę oddechu od wszystkich obowiązków i codziennego pośpiechu.
Pomysł na te razowe placuszki podsunęła mi Agnieszka, dla której zwykła przygotowywać je babcia. Są niezwykle sycące i pełne smaku. Sami możecie skomponować idealne połączenie składników:cynamon, wanilia, jabłka, banan, pomarańcza? Wszystko się sprawdzi.
Zmodyfikowałam nieco składniki i proporcje mąki. Zamiast białej możecie użyć pełnoziarnistej - ja zwyczajnie jej dziś nie miałam.
Jajko z powodzeniem zastąpi napar z siemienia lnianego lub mus jabłkowy.
**************************************************************************
Wholemeal pancakes
Saturday mornings tend to be lazy, even if they are not, it's nice sometimes to find a moment to breathe from all duties and daily rush.
The idea of ​​the whole wheat pancakes was given to me by Agnieszka, for whom grandmother used to prepare them. They are very filling and full of flavor.You can compose the perfect combination of ingredients: cinnamon, vanilla, apple, banana, orange? All goes well.
I've slightly modified the ingredients and proportions of flour. Instead of all-purpise one, you can use whole wheat - I just did not have it today.
Egg can be successfully replaced with the infusion of linseed or apple sauce.




Razowe placuszki
czas przygotowania: ok. 40 minut

Czego potrzebujesz na 2 osoby? używałam szklanki o pojemności 200 ml
1/2 szkl zwykłej mąki lub mąki pełnoziarnistej
1/2 szkl mąki żytniej razowej
1 jajko
ok. 3/4 szkl czekoladowego mleka sojowego lub zwykłego mleka z dodatkiem kakao
garść rodzynek
nasionka z 1 laski wanilii
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do smażenia lub dobra patelnia

do podania: prażone jabłko i rodzynki

Co teraz?
1. Wymieszaj mąki, jajko, mleko, wanilię, cukier i proszek do pieczenia. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęsto dodaj więcej mleka. Odstaw na chwilę, żeby wszystkie składniki się przegryzły.
2. Dodaj rodzynki i wymieszaj całość ręcznie.
3. Smaż na rozgrzanej patelni (z tłuszczem lub bez) po ok. 2 minut z każdej strony.
4. Podawaj z dowolnymi dodatkami





Wholemeal pancakes
preparation time: 40 minutes

What do you need for 2 people? I used 200 ml glass
1/2 cup plain flour or whole-wheat flour
1/2 cup rye flour, wholemeal
1 egg
about 3/4 cup of chocolate soy milk or plain milk with cocoa
handful of raisins
seeds of 1 vanilla pod
1 teaspoon of sugar
1 teaspoon baking powder
fat for frying or good frying pan
for garnishing: roasted apple and raisins

Now what?
1. Mix flour, egg, milk, vanilla, sugar and baking powder. If the batter is too thick add more milk. Set aside for a moment that all components work together. 

2. Add raisins and mix the spoon.
3. Fry in hot oil (or fat-free) for about 2 minutes on each side.
4. Serve with any additions


9 comments:

  1. Chyba się skuszę niedługo na takie placuszki, bardzo smacznie wyglądają :-)

    ReplyDelete
  2. Bardzo apetyczne :) Całe wieki nie robiłam czekoladowych. Czas na zmianę!

    ReplyDelete
  3. przepyszne i zdrowe placuszki *-*

    ReplyDelete
  4. I love your pictures and recipes, they are mouth watering. Would love for you to share them with us at foodieportal.com. We are new but at foodieportal.com we are not photography snobs, we are just foodies.

    ReplyDelete
  5. wyglądają wspaniale ;D

    ReplyDelete
  6. Oh yum, your pancakes look and sound so delicious!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...