Saturday, May 11, 2013

Muhammara


Oto odświeżony przepis na arabską muhammarę. Wyląduje jutro w poznańskiej klubokawiarni Głośna z okazji akcji Kuchnia społeczna.  Oby wszystkim smakował!
Ponieważ ceny papryki dramatycznie spadają, więc polecam na te ciepłe, wiosenne dni!

Przepis na tą arabską pastę dostałam od Beaty, która przez 1,5 roku mieszkała w Egipcie. Przepis podaję w wersji lekko zmienionej.
Danie ma lekką i gładką konsystencję. Nutą głowy jest aromatyczny czosnek, orzeźwiająca, zielona pietruszka i słodka, pieczona papryka. Po chwili przychodzi głęboki, orzechowy smak nuty serca. Na końcu pojawia się nuta bazy, czyli oliwa i chleb, nadający całości odpowiednią gęstość i aksamitny smak.
 Po przygotowaniu najlepiej odstawić pastę na kilka godzin, żeby wszystkie składniki zdążyły zawrzeć bliższe znajomości. Potem - jak to w życiu - zostaje już tylko konsumować.

Pastę można doprawić sokiem z granatu. Serwować ze świeżą bagietką lub pitą!
*************
Muhammara
Here it is - the recipe for the Arabic Muhammara dip.

I got this recipe from Betty, who lived for 1.5 years in Egypt.
Dip has a light and smooth texture. It contains of aromatic garlic, refreshing, green parsley and sweet roasted peppers. Moreover it has a deep, nutty flavor.
You can also add the pomegranta juice.

 






Muhammara
czas przygotowania: ok. 2 h

Czego potrzebujesz na wielką miskę muhammary?
5 średnich papryk czerwonych
2 pęki natki pietruszki
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
4 kromki czerstwego chleba - u mnie ciemny
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki harissy lub płatków chilli (opcjonalnie)
sól
1 1/2 garści orzechów włoskich


Co teraz?
1. Papryki pieczemy ok. 40 min w temp. 200 C.
2. Następnie wkładamy je do plastikowej reklamówki i zamykamy na ok. 1 minuty. Po tym czasie ściągamy odchodzącą skórkę i usuwamy gniazda nasienne.
3. Miksujemy paprykę, pietruszkę, porwany na małe kawałki chleb, czosnek, orzechy, sól, oliwę, sok z cytryny i chilli.


Muhammara
preparation time: about 2 hours
What do you need for a big bowl muhammary?

5 medium red bell pepper
2 bunches of parsley
2 cloves of garlic
5 tablespoons olive oil
4 slices of stale bread - I used rye one
2 tablespoons lemon juice
1/2 tsp chilli flakes harissy or (optional)
salt
1 1/2 handfuls of walnuts



What now?
1 Bake peppers for about 40 minutes at 200 ° C.
2 Then put them into plastic bag and close it for about 1 minute. After this time, take off the skin and remove the cores.
3 Mix pepper, parsley, bread, garlic, nuts, salt, olive oil, lemon juice and chilli.

4. Leave for some time 



10 comments:

  1. Z czym lub do czego można taka pastę podać ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. do świeżej bagietki, zwykłego chleba lub arabskiej pity :)

      Delete
  2. świetny przepis, już dodaję do listy rzeczy, które musze upichcić

    ReplyDelete
  3. Love it! Thanks for recipe :)

    ReplyDelete
  4. Kolor cudny smak zapewne również wspaniały, muszę ją zrobić:-) bo uwielbiam pasty a z papryki jeszcze nie jadłam:-)

    ReplyDelete
  5. Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie

    ReplyDelete
  6. Cudownie zachęcające... Mniam :). Poczekam jednak z przygotowaniem na sezon :)

    ReplyDelete
  7. Rewelacja ! :) Muszę taką pastę zrobić :)
    http://zdrowiezwyboru.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. ta pasta jest przecudowna <3

    ReplyDelete
  9. cudowna energetyczna
    aromatyczna pasta
    :) <3 <3 <3

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...