Friday, June 7, 2013

Aksamitny krem z białych szparagów


Szparagi osiągają ostatnio tak niskie ceny, że aż grzech nie kupować ich na okrągło. Dziś przepis na najprostszy na świecie krem z białych szparagów, bardzo delikatny, sycący i uniwersalny w smaku. Żeby krem nabrał aksamitnej konsystencji warto dorzucić do niego ziemniaki lub ryż. Jako wykończenie kropla dobrej oliwy i delikatne, podsmażane kwiaty szparagów.
***
Velvety white asparagus cream
Asparagus have been so cheap lately that it would be a sin not to buy them on a daily basis. Today, I've got for you the recipe for the world's simplest cream of white asparagus, very delicate and versatile in flavor. To make your cream incredibly velvety you should add potatoes or rice. Then just touch of good olive oil and delicate fried asparagus flowers.


Aksamitny krem z białych szparagów
czas przygotowania: 30 minut

Czego potrzebujesz na 3 porcje?
pęczek białych szparagów, odkrojone twarde końce łodyg
1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
750 ml bulionu (ja używam tych kostek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek

Co teraz?
1. Odkrój kwiaty szparagów, a resztę łodyg pokrój w małe kawałki.
2. Zalej bulionem ziemniaki i łodygi szparagów. Gotuj pod przykryciem 20 minut.
3. Kwiaty szparagów podsmaż na oliwie.
4. Zmiksuj ugotowaną zupę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawaj z kwiatami.

***
Velvety white asparagus cream
preparation time: 30 minutes

What do you need for 3 servings?
bunch of white asparagus, cut off hard ends of stalks
1 large potato, peeled and diced
750 ml of broth (I use these cubes)
salt, pepper, nutmeg
olive oil

What now?
1. Cut off asparagus flowers,
cut the rest of the stems into small pieces.
2. Pour broth ober potatoes and asparagus stalks. Cook covered for 20 minutes.
3. Sauté
asparagus flowers in olive oil.
4 Mix the cooked soup until smooth, season with salt, pepper and nutmeg. Serve with asparagus flowers


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...