Sunday, June 23, 2013

Pasztet z cukini


Czy pasztet musi być zawsze z mięsa?  Pewnie, że nie. W lato macie często ochotę na coś lżejszego. Mamy dziś dla Was pasztet z cukinii, przygotowany przez mamę - tak, mamę : ) - niezaprzeczalny faworyt T., miękki i zdecydowany w smaku. Świetnie smakuje w towarzystwa świeżego lub suszonego pomidora czy odrobiny koperku!
***
Zucchini Pate
Does pate should be always made of meat? Of course not. In summer you often want to eat something lighter. Today  we have for you zucchini pie, prepared by my mother - yes, my mom:) - an undeniable favorite of T., soft and distinguishable in flavor. Tastes great along with fresh or dried tomato and a bit of dill!

Pasztet z cukini
czas przygotowania: 90 minut

Czego potrzebujesz na dwie, małe foremki?
1-2 duże cukinie, obrane i starte na tarce o grubych oczkach (gniazda nasienne usuwamy)
3-4 jajka
1 1/2 szkl bułki tartej
1/2 szkl oliwy
3 cebule, pokrojona w drobną kostkę
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
świeże zioła - koperek, pietruszka, poszatkowane drobno 
sól i pieprz


 Co teraz?
1. Wymieszać startą cukinię, cebulę, jajka, bułkę tartą, zioła, oliwę, czosnek, sól i pieprz.
2. Przełożyć do formy wyłożonej folią aluminiową.
3. Piec 70 minut w temp. 180 C
*** 
Zucchini Pate
preparation time: 90 minutes

What do you need for two small tins?
1-2 large zucchini, peeled and grated  (cores removed)
3-4 eggs
1 1/2 cup bread crumbs
1/2 glass of olive oil
3 onions, cut into small cubes
3 cloves of garlic, crushed
fresh herbs - dill, parsley, finely chopped
salt and pepper

  What now?
1 Mix the grated zucchini, onion, egg, bread crumbs, herbs, olive oil, garlic, salt and pepper.
2 Put it into a mold lined with aluminum foil.
3 Bake 70 minutes at 180 C




7 comments:

  1. już nie mogę się doczekać cukiniowego sezonu :) pasztet prezentuje się pysznie :)

    ReplyDelete
  2. Bardzo fajny przepis-zapisuję!

    ReplyDelete
  3. ja też :) a autora w ramach rewanżu zapraszam na http://www.grillobranie.pl/2012/02/22/zeberka-ze-schabem-i-kielbasa-pieczone-w-kociolku/

    ReplyDelete
  4. Pasztet jest po prostu rewelacyjny, jednak mam malutkie ale. Wydaje mi się, że jest stanowczo zbyt tłusty przez dodanie połowy szklanki oliwy. Czy można następnym razem jej w ogóle nie dawać, albo zmniejszyć o połowę, czy ma ona jakieś konkretne zadanie w tym pasztecie? :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. myślę, że spokojnie możesz zmniejszyć ilość oliwy :)

      Delete
  5. http://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/09/pasztet-z-cukinii-dwie-wersje-i-sos.html
    pycha!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  6. Też zrobiłam pasztet z cukinii tylko trochę inaczej i wyszedł ciekawie ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...