Saturday, July 6, 2013

Rzodkiewkowe pesto



Po raz kolejny prowadzimy kampanię promocyjną liście rzodkiewki, które zazwyczaj lądują w śmietniku. A wystarczy je dobrze umyć, doprawić i smakują świetnie! O ich właściwościach pisałam więcej tu.

Dzisiaj przygotowaliśmy pesto z liści rzodkiewki, prażonego słonecznika, oliwy, czosnku i płatków drożdżowych, który możecie śmiało zastąpić parmezanem. Efekt? Orzeźwiająca zielona pasta świetnie pasująca do makaronu, suszonych pomidorów i oliwek. Na dodatek liści rzodkiewki smażone z odrobiną czosnku. 
***
Radish leaves pesto
Once again, we run a promotional campaign for radish leaves, which usually end up in the trash. But it's enough to wash them well, season and they'll taste great! I wrote more about their properties here.

Today we have prepared pesto from the leaves of radish, roasted sunflower seeds, olive oil, garlic and yeast flakes, which you can easily replace with the Parmesan cheese. The result? Refreshing green pasta goes perfectly with pasta, sun-dried tomatoes and black olives. Moreover, the leaves of radish fried with a little bit of garlic.


Rzodkiewkowe pesto
czas przygotowania: 10 minut

Czego potrzebujesz?
2 garści dobrze umytych liści rzodkiewki
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
2 łyżki dobrej oliwy
1 czubata łyżka płatków drożdżowych/parmezanu
4 łyżki prażonych ziaren słonecznika
sól

Jeżeli podajesz je z makaronem to przygotuj
dowolny makaron, ugotowany al dente
4-5 suszonych pomidorów, pokrojone w paski
2 garści liści rzodkiewki
ząbek czosnku, zmiażdżony
3 łyżki prażonego słonecznika
oliwa
sól

Co teraz?
1. Składniki pesto zmiksuj na gładką masę.
Makaron:
2. Podsmaż świeże liście z czosnkiem na rozgrzanej oliwie - ok. 3 minuty. Dosól do smaku.
3. Wymieszaj makaron z pesto, liśćmi, pomidorami i słonecznikiem. Możesz wykończyć całość parmezanem lub płatkami drożdżowymi.





***
Radish leaves pesto
preparation time: 10 minutes

What do you need?
2 handfuls of well-washed radish leaves
1 clove garlic, mashed
2 tablespoons of good olive oil
1 heaping tablespoon of yeast flakes / parmesan
4 tablespoons roasted sunflower seeds
salt

If you serve it with the pasta prepare also:
Any pasta, cooked al dente
4-5 dried tomatoes, cut into strips
2 handfuls radish leaves
clove garlic, crushed
3 tablespoons toasted sunflower seeds
olive oil
salt

What now?
1 Blend pesto ingredients to a smooth paste.

Pasta:
2 Sauté the fresh leaves with garlic in hot oil - about 3 minutes. Salt to taste.
3 Mix the pasta with pesto, fried leaves, tomatoes and sunflower seeds. You can garnish it witg Parmesan cheese or yeast flakes.


2 comments:

  1. nie mam pojęcia jak smakują liście rzodkiewki, ale podoba mi się pomysł :) sama też robię różne wersje pesto, choć osobiście odeszłam od idei oliwy z oliwek i zastąpiłam ją bardziej neutralnym w smaku olejem rzepakowym - wydaje mi się też, że oliwa nie do wszystkiego tak dobrze pasuje i olej sprawdza się lepiej przy moich eksperymentach :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. liście rzodkiewki smakują bardzo orzeźwiająco :) ja najbardziej lubię je jednak smażone z czosnkiem - jak szpinak :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...