Tuesday, November 19, 2013

Domowa granola


Granolę jadam nawet bez mleka. Sprawia wrażenie zdrowej i lekkiej. Ta ze sklepu niekoniecznie wnosi coś do naszej diety, za to przygotowana w domu okazuje się nagłym objawieniem - że taka prosta i taka smaczna. Problem z nią tylko taki, że znika bardzo szybko - bo za każdym razem ręka nurkuje w słoiku zanurzając się w chrupkości. Największą przyjemność sprawia komponowanie granoli idealnej - dobór poszczególnych składników i ich wielkość. To wahanie - czy orzechowa, a może owocowa. A w końcu z czekoladą czy bez? To trochę jak przygotowywanie własnej herbaty, tkanie pledu ze smaków. Zasada jest jedna: ma być dużo i smacznie.
Granola wymaga od nas pamiętanie tylko o dwóch rzeczach - nawilżeniu i mieszaniu. Składniki łączymy dowolnie. Oprócz substancji słodzących - miodu, syropu z agawy czy syropu daktylowego powinien znaleźć się w niej sok, który sprawi, że mieszanka nie spali się, a będzie puszysta i chrupiąca. Druga sprawa - to mieszanie co 5-6 minut. Czy to nie zbyt proste?
Moja granola jest pełna orzechów, migdałów i aromatu cynamonu. A jaka będzie Wasza?
***
I eat granola even without milk. It seems so healthy and light. The one from the shop doesn't bring a lot into our daily diet but the home-made one becomes a sudden enlightenment - it's so easy and tasty. The only problem is that you run out of her so fast - because every time hand dive into a jar and immerse in chrunchiness. Composing the ideal granola is the biggest fun - choosing the right ingredients and their size. Hesitation and asking yourself - nutty or fruity. And at the and with chocolate or without? It's a bit like preparing your own tea from the beginning, weaving a plaid out of different tastes.
You need to remember only about two things while preparing it: moisturing and mixing. You can mix various ingredients. Except of sweeteners like honey, aguava sirup or date sirup, you should add any juice to moisture your granola so it won't burn, will become fluffy and crunchy. Another thing you should remember about is mixing - every 5 or 6 minute. Isn't it too easy?
My granola is full of nuts, almonds and cinammon. What will be yours?


Domowa granola
czas przygotowania: 40 minut

Czego potrzebujesz na 2 l słoik?
1 1/4 szkl płatków owsianych
1 szkl preparowanego ryżu
2 garści pokruszonych orzechów włoskich
2 garści pokruszonych orzechów laskowych
3 garści pokruszonych migdałów
4 łyżki miodu
200 ml soku brzoskwiniowego
1 łyżeczka cynamonu
2 garści siemienia lnianego
3 łyżki oleju

Co teraz?
1. Wymieszaj wszystkie składniki.
2. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Piecz ok. 40 minut, mieszając co ok. 6-7 minut.
4. Odstaw do ostygnięcia.


Home-made granola
preparation time: 40 minutes

What do you need for 2 l jar?
1 1/4 glass of oatmeal
1 glass of prepared rice
2 handfuls of crushed walnuts
2 handfuls of crushed hazelnuts
3 handfuls of crushed almonds
4 tablespoons honey
200 ml peach juice
1 teaspoon cinnamon
2 handfuls of flax seed
3 tablespoons oil

What now?
1 Mix all the ingredients.
2 Spread them on a baking tray lined with baking paper.
3 Bake about 40 minutes, stirring every 6-7 minutes.
4 Leave to cool.

6 comments:

  1. Uwielbiam granolę , najlepsza jest taka mooocno chrupiąca z dodatkiem serka wiejskiego z bananem <3

    ReplyDelete
  2. ooo, taką chrupiącą lubię najbardziej! wygląda pysznie! ;)

    ReplyDelete
  3. Uwielbiam domową granolę i często robię, jednak nigdy nie dodawałam soku - następnym razem spróbuję więc z sokiem :-)

    ReplyDelete
  4. Można użyć domowego soku z malin? :)

    ReplyDelete
  5. W ilu stopniach pieczemy? :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...