Saturday, February 15, 2014

Tortilla z pastą z czerwonej fasoli


Czerwona fasola kojarzy się głównie z kuchnią meksykańską. Świetnie nadaje się jako baza dipu wzbogaconego aromatem pomidorów, ziół i oliwek. Po powrocie z uczelni nie mam ochoty nic gotować, dlatego przygotowałam tą pastę dzień wcześniej. Później wystarczy już tylko posmarować nią tortillę lub cienką pitę, zawinąć, zapiec i gotowe! Możesz użyć jej także jako sos do makaronu czy część ziemniaczanej zapiekanki. Odrobina dobrego, włoskiego sera nie zaszkodzi :)
***
Red bean is associated mainly with Mexican cuisine. It's a great  dip base that you can easily enrich with aroma of tomatoes, herbs and olive oils. After returning from college I do not feel like to cook anything, so I prepared this dip the day before. After that, you just spread it over tortilla or flat pita, bake and that's all.


Pasta z czerwonej fasoli
czas przygotowania: 3 godziny namaczanie +  40 minut

Czego potrzebujesz na 4 porcje?
3/4 szkl czerwonej fasoli
3 szkl wody
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 papryka zielona, pokrojona w kostkę
garść czarnych oliwek, poszatkowanych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kuminu
sól, pieprz
1/2 pęczka natki pietruszki, poszatkowanej
2 ząbki czosnku, pokrojone
oliwa

Co teraz?
1. Namocz fasolę w 3 szklankach wody przez co najmniej 3 godziny - możesz także zostawić ją na noc.
2. Ugotuj ją do miękkości, ok 30-40 minut, w wodzie z moczenia - w razie potrzeby dolej przegotowanej wody.
3. W międzyczasie podsmaż na oliwie cebulę i czosnek.
4. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj koncentrat i przyprawy. Smaż, aż poczujesz aromat przypraw - ok. 30 sek. Przełóż cebulkę do osobnej miski.
5. Podsmaż na oliwie drobno pokrojoną paprykę, aż się zeszkli.
6. Kiedy fasola jest miękka, zmiksuj ją na prawie gładką masę z wodą z gotowania(w razie potrzeby dolej jej więcej). Wmiksuj także cebulę.
7. Dodaj zieloną paprykę, natkę pietruszki, oliwki, dopraw do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj.


Red beans dip
preparation time: 3 hours soaking + 40 minutes

What do you need for 4 servings ?
3/4 cup red beans
3 glass of water
1 onion , diced
1 green bell pepper , diced
a handful of black olives , chopped
3 tablespoons of tomato paste
3 teaspoons sweet paprika
1/2 teaspoon cayenne pepper
1/2 teaspoon cumin
salt and pepper
1/2 bunch parsley, shredded
2 cloves of garlic, chopped
oil

What now?
1 Soak beans in 3 cups of water for at least 3 hours - you can also leave it overnight .
2 Cook it until soft , about 30-40 minutes in water left after soaking - if necessary add more boiled water.
3 In the meantime, fry the onion  and garlic in olive oil.
4 When the onion is soft and delicate, add concentrate and spices. Fry until you feel the aroma of spices - about 30 seconds . Put the onions into a separate bowl.
5 Sauté finely chopped peppers, until soft and delicate.
6 When the beans are cooked, blend it for almost a smooth paste with water from cooking ( if necessary add more). At the end mixed onion in.
7 Add green pepper, parsley, olives , season to taste and stir everything thoroughly.


3 comments:

  1. Lubię czarwoną fasolę i kuchnię meksykańską :) O ile się da przerabiam ją na wersję wege.. Podoba mi się Twój przepis.. Zapraszam do udziału w akcji wytarwne wege śniadanie :)

    ReplyDelete
  2. kuchnia meksykańska w wersji bezmięsnej należy do moich ulubionych, więc zaprzyjaźniłabym się z tą tortillą ;)

    ReplyDelete
  3. Smakuje wyśmienicie, pita o powtórkę pyta :) Wydało mi się że przyprawy z cebulą mogą być zduszone koncentratem i zamiast niego dodałem tyle samo przecieru (użyłem pińczowskiego Pomidori, czuć że z dobrych pomidorów). Dla wyostrzenia pasty dodałem jeszcze na drobno niecały pęczek rzodkiewki. Czego chcieć więcej :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...