Wednesday, May 7, 2014

Tarta z fetą i warzywami


Nie jest zdrowo ale na pewno pysznie : ) Tarta na kruchym, francuskim cieście nadziewana fetą i warzywami!
***
It's not healthy but it's delicious. Puff pastry tarte stuffed with feta cheese and vegetables!

Tarta z fetą i warzywami

Czego potrzebujesz?
Ciasto z tego przepisu, bez dodatku cukru

Nadzienie 1
100 g fety
szklanka jogurtu greckiego
1 jajko
1 czerwona papryka, pokrojona w paski
1 cebula, poszatkowana
garść oliwek
łyżeczka świeżego tymianku. posztakowany
łyżka suszonego oregano
pieprz
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
oliwa

Co teraz?
1. Wyłożyć ciastem formę do pieczenia. Im bardziej się rozpada tym będzie bardziej kruche.
2. Cebulę podsmażyć na oliwię, dodać paprykę i dusić do miękkości.
3. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia, wyłożyć na ciasto.
4. Piec ok. 30 minut w temp 180 C.

Można podawać na ciepło i na zimno.

Nadzienie 2
jak z tego przepisu


Tart with feta cheese and vegetables

What do you need?
Dough out of this recipe but without sugar

Filling 1
100 g feta
cup of Greek yogurt/ labneh
1 egg
1 red pepper, cut into strips
1 onion, shredded
handful of olives
teaspoon fresh thyme. shredded
tablespoon dried oregano
pepper
2 cloves of garlic, smashed
oil

What now?
1 Line your form with ready pastry.
2 Fry onions in olive oil, add peppers and simmer until tender.
3 Mix all ingredients for the filling, spread over the cake.
4 Bake for about 30 minutes at the temperature of 180 C.

Can be served warm or cold.

stuffing 2
as in this recipe

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...