Mazurek to kwintesencja polskiej tradycji i wielkanocnej kuchni. Niekiedy wymiar geograficzny potrafi nadać mu nowe oblicze. Na Bliskim Wschodzie zamiast karmelu są daktyle i pasta sezamowa, co przekłada się na głęboki, ciężki smak gdzieś pomiędzy czekoladą a chałwą. Dla jeszcze większej rozpusty dzieło wieńczą prażone migdały i muśnięcie samej tahiny.
***
Mazurek cake is an essence of Polish tradition and Easter cusine. Once in a while geographic dimension may give it a one face. In the Middle East instead of caramel we have dried dates and sesame paste, which translates into deep, heavy taste somewhere between chocolate and halva. Just to increase level of hedonism everything is topped with roasted almonds and a touch of tahina.
Bliskowschodni mazurek
Czego potrzebujesz?
Ciasto:
1 1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki kukurydzianej
3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
250 g masła
1 jajko
szczypta soli
50 g cukru
Nadzienie:
szklanka daktelli z tego przepisu
6 łyżek tahiny (możesz dodać więcej wg. uznania)
Wierzch:
100 g prażonych migdałów
tahina
Co teraz?
1. Na mące ułóż pokrojone w kostkę, twarde masło, dodaj resztę składników i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je w plastikową folię i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
2. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i przełóż je do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Piecz do 30 minut w temp. 180 C, aż ciasto lekko się zezłoci.
4. Połącz daktellę i tahinę Wyłóż na lekko przestygnięte ciasto. Polej samą tahinę i posyp migdałami. Odstaw do ostygnięcia.
Middleastern mazurek cake
What do you need?
pastry:
1 1/2 cup flour
1/2 cup cornmeal
3 tablespoons Greek yogurt/labneh or sour cream
250 g cold butter
1 egg
pinch of salt
50 g sugar
filling:
glass datella from this recipe , I used ready date paste instead of dried dates
6 tablespoons tahina (you can add more)
topping:
100 g of roasted almonds
tahina
What now?
1 Place the flour on a table, add diced, hard butter, add rest of the ingredients and knead a smooth dough. Wrap it in a plastic wrap and leave in the fridge for at least 2 hours.
2 After this time, roll out the dough and put it into the baking pan lined with baking paper.
3 Bake 20-30 minutes at 180 C, until the dough is slightly bronze.
4 Mix datella and tahina, smear it over slightly cooled down pastry. Spread tahina over it and sprinkle with almonds. Set aside to cool.
Wyjątkowo oryginalny mazurek :)
ReplyDeleteWygląda niesamowicie :) muszę spróbować go zrobić zrobić, mam nadzieje ze się uda :)
ReplyDelete