Thursday, January 29, 2015

Zdrowa kostka daktylowo-bananowa/ Healthy date - banana fudge


Słodycze z daktyli nie potrzebują dodatkowego cukru, obędą się też bez obróbki termicznej. Musisz jedynie wymieszać wszystkie pożądane składniki i gotowe! Tym razem rozpływająca się kostka z daktyli, bananów, sezamu, siemienia lnianego i wiórków kokosowych. Przygotujesz ją w 15 minut. Ponieważ banany rozrzedzają konsystencje, masę należy dobrze schłodzić przed podaniem. Smakuje nieziemsko, a przy tym jest zdrowa!
***
Sweets made out of dates don't require any additional sugar, you don't even have to bake them! All you must do is to mix your ingredients and that's it! This time I'm offering you mouthwatering fudge made of dates, bananas, sesame, flaxseed and shredded coconut. It's ready in 15 minutes. For bananas make everything less thick, you should refrigate it before serving. Tastes like heaven, besides it's really healthy!

 
Zdrowa kostka daktylowo-bananowa

1 kg pasty daktylowej (używam jej tylko dlatego, że mieszkam teraz w Jordanii. W Polsce kupowałam suszone daktyle, zalewałam odrobiną wody i rozgotowywałam - to w przypadku gdy nie macie robota kuchennego. Jeżeli takowy posiadacie, wystarczy wrzucić wszystko do miski, a robot zrobi swoje.)
3 dojrzałe banany, pokrojone na kawałki
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżki siemienia lnianego (opcjonalnie)
1/3 szkl sezamu

wiórki kokosowe do obtoczenia

1. Siemię lniane i sezam uprażyć na suchej patelni.
2. Wymieszać wszystkie składniki (jeśli nie macie robota kuchennego, najlepiej zrobić to tłuczkiem do ziemniaków).
3. Wyłożyć do formy wysypanej wiórkami,posypać wiórkami z wierzchu, dokładnie ugnieść i wstawić do lodówki lub zamrażarki na parę godzin.
4. Kroić przed podaniem.


Healthy date - banana fudge

1 kg date paste (or dried dates. When I used to live in Poland I always boiled dates with water. But if you have decent kitchen appliances you can just place everything in the bowl and mix it!)
3 ripe bananas
3 tbls flaxseed
1/3 cup sesame
1 tsp vanilla essence

shredded coconut for sprinkling

1. Roast flaxseed and sesame seed on a dry pan.
2. Mix dates, bananas, flaxseed, sesame and vanila.
3. Sprinkle coconut on the bottom of your form, transfer date dough, even it and sprinkle coconut on the top. squeeze(compress) it with your hands.
4. Refrigerate for few hours.
5. Cut before serving.

1 comment:

  1. o wow, to musi być bardzoo słodkie i rozpływać się w ustach! - jeszcze nie spróbowałam, ale już pokochałam :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...