Friday, August 19, 2011

Risotto z kurkami i białym winem


Nie ma to jak radość z nowokupionej torby na aparat. Do tego risotto z kurkami i jest super.

Składniki na 2 osoby:
  • 3/4 szkl. ryżu
  • ok. 200 g polędwicy wieprzowej
  • ok 200 g. kurek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula
  • pęczek pietruszki
  • ok. 1/4 szkl. białego wina półwytrawnego
  • ok. 1/2 l bulionu
  • 1 łyżka masła do risotto
  • masło i oliwa do smażenia
  • 4 ząbki czosnku 
  • oregano, sól, pieprz
Mięso rozbić, przykrywając folią spożywczą.  Następnie pokroić w małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić 1 zmiażdżony  ząbek czosnku i obsmażyć mięso ok. 10 min. Do tego dodać poszatkowaną cebulę i również usmażyć na złoto. Można podlać oliwą, jeżeli już się wchłonęła. Dodać ryż i uprażyć go. Każde ziarenko powinno być białe. Dodać pokrojoną paprykę.Następnie podlać winem, poczekać, aż odparuje. Wtedy dodawać bulionu po 2 łyżki wazowe, gdy porcja się wchłonie dodawać następną, aż ryż będzie miękki. Na osobnej patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim 1 zmiażdżony ząbek czosnku i obsmażyć umyte kurki. Powinny mieć piękny, złoty kolor. Dosolić i dopieprzyć do smaku. Pod koniec gotowania dodać do risotto 2 pozostałe zmiażdżone ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, kurki, sól, pieprz i suszone oregano. Pogotować jeszcze 3 min. Dodać łyżeczkę masła i podawać.

4 comments:

  1. Risotto wygląda wspaniale...

    ReplyDelete
  2. Ale pycha,mniam :) Pieknie podane . . . .

    ReplyDelete
  3. och, cudowne zdjęcie.
    danie podane niesamowicie.
    i samo w sobie wspaniałe ;]

    ReplyDelete
  4. Super zdjęcie, bardzo apetyczne danie

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...