Saturday, November 17, 2012

Sałatka z pieczonym kalafiorem, miodem i migdałami

Rewelacyjna, nietuzinkowa sałatka, na która przepis wygrzebałam na BBC good food. U mnie w wersji lekko zmienionej i pikantniejszej. Pieczony w przyprawach, ostry kalafior smakuje świetnie w połączeniu ze słodkim, miodowym dressingiem, rodzynkami i prażonymi migdałami. Do tego świeży, zielony szpinak. Ta sałatka naprawdę przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Polecam do ostrym dań. Świetnie z nimi kontrastuje.

Składniki:
  • ok. 75 g świeżego szpinaku
  • 4 duże różyczki kalafiora, umyte i podzielone na mniejsze części
  • 1 czerwona cebula, pokrojone w piórka
  • mała garść rodzynek
  • mała garść płatków migdałowych
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • oliwa
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/5 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody 
  • 2 łyżeczki sosu sojowego

Kalafiora umieścić w małej foliówce, wlać do niego 2 łyżki oliwy,sos sojowy, ostrą paprykę i gałkę muszkatołową. Woreczek zawiązać. Potrząsając nim wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć kalafiora na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 min. w temp 200 C. Po tym czasie przewrócić kalafiorki na drugą stronę i dołożyć czerwoną cebulę. Piec kolejne 20 min. W międzyczasie wymieszać oliwę, z miodem, wodą i rodzynkami. Gotowego kalafiora i cebulę wyłożyć na szpinak, polać dressingiem i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Podawać na ciepło : )

Rewelacja po raz drugi!


3 comments:

  1. Ooo, pieczony kalafior. Kiedyś nie mogłam się przyzwyczaić do tego warzywa, teraz jestem przekonana w 100%

    ReplyDelete
  2. Bardzo oryginalna sałatka, nie widziałam nigdy podobnej.

    ReplyDelete
  3. Ta sałatka brzmi i wygląda świetnie koniecznie muszę ją zrobić !! W ogóle wszystkie przepisy są zachwycające i nietuzinkowe ! Pozdrawiam :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...