Wednesday, December 5, 2012

Baba ghanoush czyli pasta z pieczonych bakłażanów


Baba ghanoush (بابا غنوج) to tradycyjna, arabska pasta z bakłażanów. W podobnej formie, ale pod inną nazwą występuje w wielu miejscach na całym świecie. Rosjanie mają swój kawior z bakłażana (może nie jest drogi, ale przynajmniej tak brzmi), Izraelczycy jedzą Hacilim (סלט חצילים) , Grecy melizanosalata, itd, itd.

W tym jej kosmopolitycznym charakterze, najważniejsze jest to, że jest naprawdę smaczna i na pewno wypełni wasze głodne brzuchy. Spodoba się też weganom. Nadaje się na imprezę jak dip do różnego rodzaju przekąsek lub świeżej bagietki. W krajach arabskich macza się w niej pitę lub chubz - czyli ichniejszy chleb. Receptura jest dziecinnie prosta - najtrudniejszym punktem programu jest obierania bakłażana.

To kolejny przepis, który przywędrował do mnie dzięki Obieżyświatowi B.! Za co z każdym kęsem mojego dzisiejszego śniadania jestem wdzięczna.  U mnie wersja bardzo lekko zmieniona.



Składniki:
  • 4 małe bakłażany (szybciej się pieką)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
  • sól, pieprz
  • chilli do smaku (opcjonalnie)
Bakłażany nacinamy w kratkę, jak w tym przepisie: Ajwar. Jeśli solimy - nacieramy je solą i wstawiamy na 30-40 min do rozgrzanego do 220 C piekarnika. Kiedy bakłażany są miękkie i lekko przypalone, wydrążamy miąższ łyżką, wyrzucając skórkę. Dodajemy zmiażdżony czosnek, oliwę, sok z cytryny, tahinę, sól, pieprz, chilli i wszystko miksujemy na gładką masę. Pasta nadaje się do spożycia od razu ale najlepsza jest na drugi dzień, kiedy wszystkie przyprawy rozwiną swój pełny aromat. Dlatego polecam poczekać : )















5 comments:

  1. Jadłam i bardzo ją lubię :-)
    A nazwa jest powalająca i bardzo ciekawa, prawda? :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    ReplyDelete
  2. mam ją w kolejce do zrobienia :) aż porównam przepisy :)

    ReplyDelete
  3. pasta wygląda niezwykle apetycznie, muszę kiedyś spróbować:)))

    ReplyDelete
  4. Uwielbiam bakłażana, świetny pomysł!

    ReplyDelete
  5. Cieszę się, że w końcu trafiłam na ten przepis, bo długo go szukałam ;) Na pewno go wypróbuję- dziękuję! Przy okazji serdecznie zapraszam do udziału w konkursie: http://silasmaku.blogspot.com/2012/12/konkurs-i-kolejny-film-z-watkiem.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...