Tuesday, January 29, 2013

Zdrowe nachosy w wersji light


Jedzenie to nieodłączna część każdego spotkania towarzyskiego. Co podać zamiast chipsów, solonych orzeszków, czy innych tego typu szemranych przekąsek. Może tak nachosy w wersji light? Z pełnoziarnistej mąki, domowej roboty, nieporównywalnie tańsze i zdrowsze niż te kupne. Robi się je naprawdę łatwo. Wystarczy wykończyć je ulubionymi ziołami, zapiec i gotowe! Z podanego przepisu wychodzi ich - mówiąc po poznańsku - wuchta, czyli dużo :) Do tego domowa salsa, na którą przepis znajdziecie tu!
Użyłam tego przepisu, zastępując zwykłą mąkę - pełnoziarnistą. Wyszło super.
******************************************************************************
English: Whole-wheat nachos
Food is an integral part of any social gathering. But what to serve instead of potato chips, salted nuts, or other tricky snacks. Maybe nachos in light version? The whole-wheat, homemade, incomparably cheaper and healthier than those from the shop. It's so easy to prepare them. Just finish it with your favorite herbs, bake and enjoy!The recipe for home-made salsa is right here!





Zdrowe nachosy w wersji light

czas przygotowania: z pieczeniem ok. 50 min (dlatego, że wyszło ich 6 blach) :)

Czego potrzebujesz?
160 g mąki pełnoziarnistej (używałam Lubelli)
160 g mąki kukurydzianej
240 ml wody
6 łyżek oliwy
2 łyżeczki soli
zioła - dodaj do ciasta lub posyp na końcu

Co teraz?
1. Połącz wodę i oliwę i podgrzej w garnku.
2. Wymieszaj mąki, sól i wlej do nich ciepłą wodę z oliwą.
3. Kiedy masa lekko przestygnie zagnieć ciasto, podsypując pełnoziarnistą mąką w miarę potrzeby.
4. Wyrób gładkie ciasto.
5. Obficie posyp blat mąką, podziel ciasto na 2 części i cienko rozwałkuj. (Daj naprawdę dużą mąki, żeby nic nie przywarło).
6. Pokrój ciasto na dowolne kształty, przekładaj gotowe nachosy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypuj ziołami.
7. Piecz ok. 10 min w temp. 200 C na termoobiegu. 



  
Whole -wheat nachos in light version

preparation time: 50 min with baking (we've got 6 baking trays! :))
What do you need?
160 g whole-wheat flour
160 g of corn flour
240 ml of water
6 tablespoons olive oil
2 teaspoons of salt
herbs - add to the dough or sprinkle at the end


Now what? 
1. Combine water and oil in a saucepan and heat.
2.Mix flours, salt, and pour over them hot water with olive oil.
3. When it cools down knead the dough, add more whole -wheat flour if needed.
4. Knead the smooth dough.
5. Sprinkle the working surface with flour, divide the dough into 2 parts and roll out thinly.
6. Cut the dough into any shape, put
ready nachos to the baking tray lined with baking paper and sprinkle them with herbs.
7. Bake about 10 minutes at 400 F using the the hot air fan.




3 comments:

  1. aa genialne i idealne na posesjową imprezę!

    ReplyDelete
  2. Cieszę się, że przpeis się sprawdził :) Może następnym razem podobnie, jak Ty upiekę je z mąką pełnoziarnistą :) O, koleżanka z Poznania, jak ja? W sumie ja z okolic :) Pozdrawiam serdeczne! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sprawdził, sprawdził :) wszystkie poszły...na sobotę robimy kolejne, bo goście rozpływają się w komplementach nad nimi :)Nie z Poznania ale w Poznaniu obecnie osiadła, więc tamtejsza gwara daje mi w kość:)
      pozdrawiam!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...