Wednesday, June 5, 2013

Jaglany pudding truskawkowy lub czekoladowy


Dwa pomysły na prosty pudding z kaszy jaglanej, bez mleka, bez mąki, pełen truskawek lub kakao! Idealnie aksamitny i nieziemsko smaczny!
***
Millet choco&strawberyy pudding
Two ideas for simple millet pudding, no milk, no flour, filled with strawberries or cocoa! Perfectly velvet and outrageously delicious!


Jaglany pudding truskawkowy lub czekoladowy
czas przygotowania: 25 minut

Czego potrzebujesz na 2 porcje?
1 szklanka kaszy jaglanej (200 ml)
3 szklanki wody
przegotowana woda
dowolne słodzidło
dowolne dodatki: ja użyłam truskawek - 6 na jedną porcję i kakao - 1 łyżeczka, polecam też wanilię, cukier waniliowy, banany, wiórki kokosowe i wszystko co przyjdzie wam do głowy :)

Co teraz?
1. Zalać kaszę wodą i gotować pod przykryciem ok. 15-20 minut, aż będzie miękka.
2. Zmiksować na gładką masę. Jeżeli pudding jest za gęsty dolejcie przegotowanej wody. Dodać nasze dodatki i dokładnie zmiksować.

P.S. Masę należy miksować ok. 3-4 minut dla uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.



Millet choco&strawberyy pudding
preparation time: 25 minutes

What do you need for 2 servings?
1 cup millet (200 ml)
3 cups water
boiled water
any sweetener

Any extra ingredients: I've used strawberries - 6 per serving and cocoa - 1 teaspoon, I recommend a vanilla, vanilla sugar, banana, coconut and everything that comes to your mind :)

What now?
1 Pour water over millet and cook, covered, about 15-20 minutes until soft.
2 Blend until smooth. If the pudding is too thick add boiled water. Add our additions and mix thoroughly.

P. S. The millet should be mixed about 3-4 minutes to achieve a perfectly smooth consistency.


8 comments:

  1. Oba wyglądają bardzo kusząco, ale muszę przyznać, że jednak to ten czekoladowy bardziej oddziałuje na moją wyobraźnię smakową... :)

    ReplyDelete
  2. wyglądają obłędnie... miałam dylemat co zrobić jutro na śniadanie, ale już wiem :)

    ReplyDelete
  3. oba pyszne !! nie ma to jak puddingi ;) z jaglanki świetny pomysł ;)

    ReplyDelete
  4. AnonymousJune 08, 2013

    uwielbiam kasze jaglaną na słono i na słodko, na pewno kiedyś zrobię! :)

    ReplyDelete
  5. AnonymousJuly 05, 2013

    Hmm... Tak sobie myślę.. Szybciej by było zmielić kaszę na mąkę w młynku do kawy i wsypać ją do gotującej się wody/mleka, tak jak się przygotowuje klasyczny budyń. Efekt powinien wyjść ten sam, a jeśli komuś zależy na czasie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pewnie ale musisz mieć młynek do kawy :)

      Delete
  6. AnonymousJuly 10, 2013

    A czym należy zmiksować kaszę?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...