Uwielbiam wegańskie przepisy za ich prostotę. Oczywiście trafiają się też takie wybitnie skomplikowane ale zostawiam je na specjalne okazje, a na co dzień minimalizm i oszczędność pracy oraz czasu. Przed wami wytrawny ciasto tymiankowo - marchewkowe. Bez drożdży, gotowe w 30 minut!
***
I love the vegan recipes for their simplicity. Of course, you will also find some very complicated ones but I leave them for special occasions. For every day I choose minimalism and labor&time saving options. Let me present you thyme-carrot cake. Without yeast, ready in 30 mins!
Ciasto marchewkowo-tymiankowe
czas przygotowania: 40 minut
Czego potrzebujesz?
1,5 szkl mąki pełnoziarnistej
1/3 szkl oleju lub oliwy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
6 łyżek suszonego tymianku lub zaataru z tego przepisu
1/2 łyżeczki pieprzu
3 łyżki siemienia lnianego lub słonecznika lub innego dowolnego ziarna
około 1,5 szkl wody
200 g mieszanki marchewki i groszku
Co teraz?
1. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki.
2. Przełóż do natłuszczonej formy i piecz 30-35 minut w temp. 180 C
Carrot-thyme cake
preparation time: 40 minutes
What do you need?
1.5 glass wholemeal flour
Third glass of oil or olive oil
1 teaspoon salt
1/2 teaspoon sugar
1 tablespoon baking powder
6 tablespoons dried thyme or zaatar from this recipe
1/2 teaspoon black pepper
3 tablespoons of flaxseed or sunflower or any other grain
about 1.5 glass of water
200 g of a mixture of carrots and peas
What now?
1 Mix all the ingredients with a wooden spoon.
2 Transfer to a greased mold and bake 30-35 minutes at 180 C
Czy myślisz, że mąkę glutenową mogę zastąpić inną? Np. z kaszy jaglanej, owsiana, gryczaną lub ryżową? Bardzo bym chciała wypróbować ten przepis szczególnie ze względu na tymianek:)
ReplyDeletepewnie :)
ReplyDeleteJadłabym :)
ReplyDeleteSuper Blog! Chciałabym wyróżnić go i zaprosić Cię do zabawy Liebster Blog Award:
ReplyDeletehttp://zonazrownowazona.wordpress.com/2014/04/04/liebster-blog/