Po długiej przerwie wracam z zupą z pieczonej papryki, treściwą, której głównym atutem jest jej głęboki smak.
***
After a long break I'm coming back with a recipe for a roasted red bell pepper soup, which is characterized by deep, hearty taste.
Zupa z pieczonej papryki
czas przygotowania: 50 minut
Czego potrzebujesz na 4 porcje
2 duże, czerwone papryki
2 marchewki, pokrojona w plasterki
1 cebula, poszatkowana
4 ząbki czosnku
100 g fety lub sera koziego
sól, pieprz,
3 łyżki słodkiej papryki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4+1 łyżek oliwy z oliwek
750 ml wody
Co teraz?
1. Piecz paprykę ok. 40 minut w temp. 200 C. Aż jej skórką będzie czarna. Po tym czasie wyjmij ją i przełóż na chwilę do plastikowej siatki, po czym zawiąż na supeł i odczekaj kilka minut. Ułatwi ci to zdejmowanie spalonej skórki. Miąższ pokrój w kawałki.
2. W międzyczasie ugotuj bulion. Poszatkowaną cebulę i czosnek podsmaż na łyżce oliwy. Gdy zezłocą się dodaj słodką paprykę(proszek) i koncentrat. Smaż jeszcze chwilkę.
3. Dodaj marchewkę i zalej wodą.
4. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
5. Po upieczeniu papryki (pkt 1) dodaj kawałki miąższu do bulionu, dopraw do smak, dodaj fetę i miksuj na najwyższych obrotach.
6. W końcowej fazie miksowania dodaj 4 łyżki oliwy - dodanie oliwy na końcu pozwoli ci otrzymać aksamitną konsystencję zupy.
7. Podawaj z grzankami, jogurtem i świeżymi ziołami.
Więcej o przygotowaniu idealnej zupy tutaj
Roasted red bell pepper soup
preparation time: 50 minutes
What do you need for 4 servings
2 large red peppers
2 carrots , cut into slices
1 onion , shredded
4 cloves of garlic
100 g feta or goat cheese
salt, pepper,
3 tablespoons sweet paprika
3 tablespoons of tomato paste
4 +1 tbsp olive oil
750 ml water
What now?
1 Roast peppers for about 40 minutes at 200 C. Until its skin is black. After this time, put it for a moment into the plastic bag, then tie a knot and wait a few minutes. This will help you to remove the burnt skin. Cut peppers flesh into pieces.
2 In the meantime, cook the broth . Saute onion and garlic on a spoon of olive oil. When they will be golden add sweet pepper (powder) and tomato paste . Fry for another minute.
3 Add carrots and cover with water.
4 Cook over medium heat until the vegetables are soft.
5 After baking the peppers ( point 1 ) add chunks of flesh into the broth, season to taste, add the feta and mix at high speed.
6 In the final stages of mixing add 4 tablespoons of olive oil - add oil at the end as it will allow you to get a velvety consistency of soup.
7 Serve with toast, yogurt and fresh herbs.
More about preparation of the perfect soup here
wygląda bardzo zachęcająco!
ReplyDeleteZrobiłam-pycha:)
ReplyDeleteDzięki
Kasia