Sunday, October 26, 2014

Sałata z burakami, wiejskim serem i orzechami włoskimi


Na lokalnym suqu w Jordanii zawsze można dostać świeże produkty, niekoniecznie lokalne. Jabłka z Syrii, cytrusy z Izraela. Po piątkowej modlitwie tłum wylewa się z meczetów i oblepia każde stoisko. Mężczyźni w luźnych koszulach i kobiety w kolorowych chustkach przekrzykują się, targując o ceny pomidorów, ziemniaków i papryki. Młodzi chłopcy mozolnie pchają przed sobą sklepowe wóżki oferując pomoc przy dźwiganiu zakupów. Wszyscy wrzeszczą, wszyscy się śmieją. Skończył się właśnie sezon na figi, zaczął sezon na mango stosami pietrzące się na wózkach i pakach obwoźnych sprzedawców. Na targu dostać można zawsze lokalny ser - kozi lub owczy. Ze względu na ilość soli muszę moczyć go kilku godzin zanim nadaje się do zjedzenia, Mimo to pachnie i smakuje jak prawdziwy ser. Świetny w połączeniu z sałatą, świeżymi burakami i odrobiną syropu z granata, który możecie zastąpić octem balsamicznym.
***
At the local suq in Jordan you can easily get fresh products, though not always locally produced. Apples from Syria and citruses from Israel. After the Friday prayer crowd floods out of the mosque. Men in baggy t-shirts and woman in colorful scarves, screaming, bargaining for tomatoes, potatoes and bell pepper. Young boys pushing shopping cars, offering their help in carrying stuff. Everyone screams, everyone laughs. Fig season is over, mango season has just begun. Fruits are piling up on carts of mobile vendors. You can always find some local white cheese on the suq - either goat or sheep one. Due to the great amount of salt I have to soak it for few hours before eating. It goes pretty well with rocca, beetroot and a drop of pomegranate molasses, or balsamic sauce.


Sałata z burakami, wiejskim serem i orzechami włoskimi
czas przygotowania: 10 minut

Składniki
garść sałaty rocca
1 puszka buraków lub 1 burak, obrany i pokrojony w cienkie plastry
garść orzechów włoskich
parę plasterków wiejskiego, białego sera/sera koziego lub bałkańskiego
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
melasa z owoców granatu lub sos balsamiczny

Podaj składniki jak na zdjęciu wyżej, skrop oliwą i melasą. Podawaj od razu.


Salad with beetroot, cottage cheese and walnuts.
prep time: 10 minutes

Ingredients
bunch of rocca salad
1 can of beetroots/ 1 sliced, uncooked beetroot
1/4 glass of walnuts
few slices of cottage cheese/ goat cheese or Balkan cheese
freshly ground pepper
olive oil
pomegranate molasses

Serve vegetables as per above photo, season with ground pepper, olive oil and molasses. Serve immediately

7 comments:

  1. wygląda obłędnie pysznie, uwielbiam takie sałatki!

    ReplyDelete
  2. Sałata wyglada pysznie Mam pytanie odnośnie buraków. Powinny byś surowe, gotowane, z octu? Może mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem, ale nie jest to dla mnie jasne :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buraki mogą być zarówno surowe jak i ze marynowane, myślę, że obie wersje się tu sprawdzą, jednak w każdym przypadku sałatka zyska nowego charakteru :)

      Delete
  3. ale mi narobiłaś ochoty <3

    ReplyDelete
  4. Dla mnie osobiście to troszkę dziwne połączenie szczególnie przez te buraki, ale mysle, że warte spróbowania. :)

    ReplyDelete
  5. bardzo ciekawe połączenie...buraki to bardzo wdzięczny sałatkowy temat... szkoda, że tak słabo wykorzystywany...

    ReplyDelete
  6. Ciekawie wygląda :) Może zrobię :P

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...