Tuesday, March 17, 2015

Naleśniki z cieciorki na słono / Savory chickpea pancake


Mąka z ciecierzycy jest obecnie łatwo dostępna. Możecie także przygotować ją sami, mieląc ziarna w młynku do kawy. Są bogate w proteiny i powszechnie używane w kuchni indyjskiej, która to z kolei związana jest głównie z kuchnią wegetariańską. Cieciorki nie zaleca się jednak spożywać go zbyt często.
Naleśniki z cieciorki smakują wyśmienice z hummusem i świeżymi warzywami. Dziś prosta wersja bez jajek i nabiału,
***
Chickpea flour is not hard to get nowadays. You can prepare it at home by grinding the beans in coffee grinder. They're rich in proteins and commonly used in Indian cuisine, therefore vegeterian cooking. However, nutritionists recommend eating it only from time to time.

Chickpea pancakes taste great while served with hummus and fresh vegetables. Today savory recipe eggless and dairy free.




Naleśniki z cieciorki
Składniki na 1 dużego naleśnika

1 cebula dymka, poszatkowana
1/2 czerwonej papryki, pokrojona w drobną kostkę
1/2 mąki z cieciorki
1 ząbek czosnku, starty na tarce
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
szczypta płatków chilli
1/4 proszku do pieczenia
1/2 szkl wody
tłuszcz do smażenia

1. Wymieszać mąkę, przyprawy i wodę. Ubijać energicznie, aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki.
2. Dodać 1/2 poszatkowanych warzyw, wymieszać delikatnie
3. Rozgrzać patelnię, polać oliwą, wylać masę i smażyć z każdej strony po około 3-4 minut, aż ciasto się zarumieni.
4. Podawać z hummusem i resztą poszatkowanych warzyw.


Chickpea savory pancake

For one big pancake
1 spring onion, chopped finely
1/2 red bell pepper, cut into small cubes
1/2 cup chickpea flour
1 clove garlic, grated on a grater
1/4 teaspoon salt
pinch of pepper
pinch of chilli flakes
1/4 teaspoon baking powder 
1/2 cup water
oil for frying

1. Mix the flour, spices and water. Stir vigorously until you see small bubbles that appear on the surface of batter.
2. Add 1/2 of shredded vegetables and mix gently
3. Heat the pan, pour olive oil, pour the batter and fry each side for about 3-4 minutes, until the dough is golden.
4. Serve with hummus and rest of the chopped vegetables.







przepis pochodzi z http://ohsheglows.com/

5 comments:

  1. Dzisiaj popoludniem rozmyslalam , co by tu zjesc bez wychodzenia z domu na zakupy . Ten post spadl mi z nieba;) Wlasnie zajadam sie tym nalesnikiem , zamienilam humus na guacamole i dodalam troche weganskiego sera . Lekka i smaczna kolacja , dziekuje:]

    ReplyDelete
  2. świetne naleśniki, mąka z cieciorki ma wyjątkowy, bardzo charakterystyczny smak, co tylko podbija wartość każdego dania :)

    ReplyDelete
  3. Świetne danie takie lekkie w sam raz na lato :)

    ReplyDelete
  4. Mniam, wyglądaj ciekawie, ale naleśników z cieciorki nigdy nie jadłam :)

    ReplyDelete
  5. Super propozycja. Sama nie lubię naleśników (na słodko - chyba w dzieciństwie mi się przejadły) ale to coś, co z pewnością spróbuję. Pycha!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...