Wednesday, February 27, 2013

Dekadencki mus jaglankowy - bez tłuszczu, bez nabiału, bez wyrzutów sumienia!


Szalejemy ze smakami zastanawiając się jak sprawić, żeby to, co zdrowe i lekkie było zarazem rozpustne i nieziemsko pyszne. Trafiliśmy! Ostatnio testowaliśmy połączenie jaglanki z kakao i wiórkami kokosowymi, a dzisiaj czekoladowo-orzechowy mus z kaszy jaglanej, przekładany tysiącem smaków.  Świeżo przygotowany ma - o dziwo! - konsystencję i posmak tradycyjnego kremu do tortów. Jest nawet podobnie lekko mdły, dlatego, żeby przełamać tą monotonię utkaliśmy pełną symfonię przetykając go akordami banana, soczystej pomarańczy i słodkich daktyli. My od razu go pokochaliśmy i na pewno jeszcze nie raz wrócimy do tego przepisu, przekonując się w ilu wariacjach smakowych się sprawdzi.
Mus najlepiej spożywać zaraz po ostygnięciu - mamy wtedy pewność, że zachowa swoją pyszną konsystencję.
Jaglanka to druga najzdrowsza - po gryczanej - dobrze nam znana kasza. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna, a dzięki sporej zawartości białka sycąca. Co ciekawe działa oczyszczająco - jeżeli więc chcemy pozbyć się z organizmu toksyn możemy zafundować sobie tygodniową dietę jaglankową, przepijaną ciepłą wodą. Składniki w niej zawarte poprawią wygląd skóry, paznokci i włosów, poprawią pamięć - dzięki lecytynie, a spożywane regularnie potrafią nawet zmniejszać mdłości towarzyszące ciąży.
*****************************************************************************
Millet decadent mousse - no fat, no dairy, no remorse!
Rockin 'with flavors, wondering how to make something healthy, light and at the same time outrageously delicious and dissolute. We found the key! We've tested millet recently in a combination with cocoa and coconut. Today we present you a chocolate millet mousse, layered with a thousand flavors. Freshly prepared - to my surprise! - has a texture and taste of the traditional cake cream. It is even just a little bland -  so to break that monotony we created out of it a full symphony sewn it with accords of banana, juicy oranges and sweet dates. We immediately fell in love with it and will definitely get back to this recipe more than once.
Mousse is best eaten immediately after cooling down - then we are sure that it will maintain its delicious texture.
Millet gruel is the second healthiest - after the buckwheat - well-known groat. It does not contain gluten, it is easy to digest, and thanks to large amount of protein - very nutritious. If we want to get rid of toxins from the body, we can treat ourrselves with a weekly millet gruel - diet and drink warm water along with it. The ingredients contained in it will improve the skin, nails and hair, improve memory - due to lecithin content. Consumed regularly it can even reduce the nausea associated with pregnancy.




Dekadencki mus jaglankowy - bez tłuszczu, bez nabiału, bez wyrzutów sumienia! 
czas przygotowania: ok. 1,5 h

Czego potrzebujesz na 2 porcje takie jak na zdjęciach?
3/4 szkl kaszy jaglanej
3 1/2 szkl wody 
1 czubata łyżka ciemnego kakao (lub więcej - wedle uznania)
100 g orzechów laskowych
dowolne słodzidło - cukier biały, trzcinowy....

do przełożenia:
1 pomarańcza, pokrojona na kawałki
1 banan, pokrojony w krążki
2 łyżki daktelli (przepis tu)
2 łyżki płatków owsianych
płatki migdałowe do posypania

Co teraz?
1. Kaszę i orzechy zalej wodą i gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Kasza powinna być lekko rozgotowana.
2. Następnie lekko przestudzoną kaszę wraz z orzechami przełóż do blendera, dodaj kakao, dowolny cukier i zmiksuj na gładką masę - zajmie to parę do parunastu minut.
3. Kiedy mus przestygnie kolejno nakładaj do naczynia płatki owsiane, kawałki pomarańczy, mus jaglankowy, daktellę, plasterki banana, mus, pomarańczę i posyp płatkami migdałowymi. Podawaj schłodzone. 


Millet decadent mousse - no fat, no dairy, no remorse!
preparation time: about 1.5 hours

What do you need for 2 servings like at the pictures?
3/4 cup millet
3 1/2 cup water
1 heaped tablespoon of dark cocoa (or more - according to taste)
100 g hazelnuts

Any sweetener - white sugar, cane ....

for layers:
1 orange, cut into pieces
1 banana, sliced ​​into rings
2 tablespoons datella (recipe here)
2 tablespoons of oatmeal
almond flakes for sprinkling

Now what? 
1. Pour water over millet and nuts, cook over medium heat, covered, until all the liquid is absorbed. Millet should be slightly overcooked.
2. Put cooled down millet and nuts into blender, add cocoa, any sugar and mix until smooth - it will take a few minutes.
3. When the mousse is cold put the ingredients into the glass: oatmeal, pieces of orange, millet mousse, datella, banana slices, mousse, orange and sprinkle with almonds. Serve chilled.



5 comments:

  1. Fantastyczny pomysł na deser:) Zapisuje i na pewno wykorzystam!

    ReplyDelete
  2. O, jakie zdrowe, jakie to musi być smaczne :) Taki krem można zjeść bez obaw o negatywny wpływ na zdrowie.

    ReplyDelete
  3. Wczoraj wybrałam się do polskiego sklepu specjalnie po kaszę jaglaną, i wyobraź sobie, że została wykupiona((((, jak na złość. I jak na złość właśnie dzisiaj serwujesz taki deser:-). Może za tydzień będę miała więcej szczęścia z kupnem kaszy:-)

    ReplyDelete
  4. jak jest Daktella to ja już bym cukru nie dawała - jest tak niezwykle słodka, zresztą to samo banan. ale Daktellę uwielbiam o czym cały czas wypisuję na swoim blogu. kasze jaglaną zresztą też : ) z pewnością z przepisu skorzystam.

    ReplyDelete
  5. Jakie eleganckie podanie i cudowne zdjęcia! Jestem urzeczona :) Te musy z kaszy jaglanej od dawna kuszą, czas wypróbować :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...