Miękki i pulchny pancake z pomarańczami, a do tego syrop z czarnego bzu. Ostatnio wpadliśmy z T. na to połączenie i wyszło naprawdę świetnie. Szybko i łatwo.
Składniki:
Syrop z czarnego bzu (przepis z http://kucharnia.blogspot.com/ )
Składniki:
Po oberwaniu kwiatów przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny i wrzątkiem zalewamy kwiaty (wszystkie muszą być zakryte syropem), przykrywamy i odstawiamy na 2-4 dni, delikatnie mieszając zawartość naczynia mniej więcej raz dziennie. Następnie dokładnie filtrujemy syrop i przelewamy do wyparzonych butelek; jeśli chcemy przechowywać go dosyć długo, syrop należy zapasteryzować (możemy zagotować go tuż przed wlaniem do butelek). Syrop, który nie jest pasteryzowany przechowujemy zawsze w lodówce, a pasteryzowany – w piwnicy. Po otwarciu syrop przechowujemy w lodówce.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 75 g rozpuszczonego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 słodkie pomarańcze pokrojone w małe kawałki
- syrop z czarnego bzu
Syrop z czarnego bzu (przepis z http://kucharnia.blogspot.com/ )
Składniki:
- 20-40 baldachimów czarnego bzu
- 1 kg cukru
- 1 l. wody
- sok z jednej cytryny
Po oberwaniu kwiatów przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny i wrzątkiem zalewamy kwiaty (wszystkie muszą być zakryte syropem), przykrywamy i odstawiamy na 2-4 dni, delikatnie mieszając zawartość naczynia mniej więcej raz dziennie. Następnie dokładnie filtrujemy syrop i przelewamy do wyparzonych butelek; jeśli chcemy przechowywać go dosyć długo, syrop należy zapasteryzować (możemy zagotować go tuż przed wlaniem do butelek). Syrop, który nie jest pasteryzowany przechowujemy zawsze w lodówce, a pasteryzowany – w piwnicy. Po otwarciu syrop przechowujemy w lodówce.
Brawo! Cieszę się, że bez ma kolejną wspaniałą miłośniczkę:)
ReplyDeleteŚliczne zdjęcia i fajny pomysł z pancakes!
Pozdrawiam!