Monday, June 6, 2011

Pancake z pomarańczą i syropem z czarnego bzu

Miękki i pulchny pancake z pomarańczami, a do tego syrop z czarnego bzu. Ostatnio wpadliśmy z T. na to połączenie i wyszło naprawdę świetnie.  Szybko i łatwo.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 słodkie pomarańcze pokrojone w małe kawałki
  • syrop z czarnego bzu
Mąkę przesiać, roztrzepać jajka, dodać mleko i pozostałe składnikami, na końcu dodając masło. Odstawić na 10 minut. Ciasto smażyć na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, żeby miała czas wyrosnąć. Przewrócić delikatnie na drugą stronę, zdejmować z patelni i na talerzu polewać syropem z czarnego bzu.



Syrop z czarnego bzu (przepis z http://kucharnia.blogspot.com/ )
Składniki:
  • 20-40 baldachimów czarnego bzu
  • 1 kg cukru
  • 1 l. wody
  • sok z jednej cytryny 
Kwiaty zbieramy w suchy, słoneczny dzień (najlepiej takie, które są w początkowej, a nie w końcowej fazie kwitnięcia). Zrywamy je delikatnie i równie delikatnie układamy je w misie lub w worku (nie zamykamy go). Pamiętajmy by nie zrywać zbyt wielu kwiatostanów z tego samego drzewa. Po przyniesieniu ich do domu rozkładamy delikatnie kwiaty bzu na papierze, by umożliwić ewentualnym ich mieszkańcom ewakuacjęNie należy potrząsać baldachami, pozbywamy się bowiem wtedy nie tylko robaczków, ale i pyłku kwiatowego. Następnie, bezpośrednio nad naczyniem w którym będziemy przygotowywać syrop,  odcinamy kwiaty bzu tak, by zachować jak najmniejsze części zielonych gałązek (mogą nadać syropowi gorzkiego posmaku). Im więcej mamy kwiatów, tym mocniejszy będzie nasz produkt końcowy, jednak nawet z 10-15 dużych baldachów otrzymamy aromatyczny, delikatny syrop

Po oberwaniu kwiatów przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny i wrzątkiem zalewamy kwiaty (wszystkie muszą być zakryte syropem), przykrywamy i odstawiamy na 2-4 dni, delikatnie mieszając zawartość naczynia mniej więcej raz dziennie. Następnie dokładnie filtrujemy syrop i przelewamy do wyparzonych butelek; jeśli chcemy przechowywać go dosyć długo, syrop należy  zapasteryzować (możemy zagotować go tuż przed wlaniem do butelek). Syrop, który nie jest pasteryzowany przechowujemy zawsze w lodówce, a pasteryzowany – w piwnicy. Po otwarciu syrop przechowujemy w lodówce.

1 comment:

  1. Brawo! Cieszę się, że bez ma kolejną wspaniałą miłośniczkę:)
    Śliczne zdjęcia i fajny pomysł z pancakes!
    Pozdrawiam!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...