Tuesday, July 10, 2012

Chłodnik z cieciorką na upalne dni

Jadłam kiedyś podobną zupę w Turcji. Bazą był rozcieńczony jogurt bałkański, pani domu gotowała ciecierzycę kilka godzin, a żeby wszystko było naprawdę zimne na koniec dodawała parę kostek lodu.
Moja wersja jest szybsza. Jogurt zastępuje nasza polska maślanka, której w Turcji nie znają. Cieciorkę kupiłam w puszce - jest niczego sobie. Wykończyłam szczypiorkiem i ot, cały przepis.

Czas przygotowania: 10 min.
Dla 2 osób.

Składniki:
  • 600 ml maślanki
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku
  • sól, czerwona papryka
  • ewentualnie kostki lodu
Składniki wymieszać, podawać. Proste?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...