Jadłam kiedyś podobną zupę w Turcji. Bazą był rozcieńczony jogurt bałkański, pani domu gotowała ciecierzycę kilka godzin, a żeby wszystko było naprawdę zimne na koniec dodawała parę kostek lodu.
Moja wersja jest szybsza. Jogurt zastępuje nasza polska maślanka, której w Turcji nie znają. Cieciorkę kupiłam w puszce - jest niczego sobie. Wykończyłam szczypiorkiem i ot, cały przepis.
Czas przygotowania: 10 min.
Dla 2 osób.
Składniki:
Moja wersja jest szybsza. Jogurt zastępuje nasza polska maślanka, której w Turcji nie znają. Cieciorkę kupiłam w puszce - jest niczego sobie. Wykończyłam szczypiorkiem i ot, cały przepis.
Czas przygotowania: 10 min.
Dla 2 osób.
Składniki:
- 600 ml maślanki
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku
- sól, czerwona papryka
- ewentualnie kostki lodu
No comments:
Post a Comment