Czy zastanawialiście się kiedyś ile jest sposobów przygotowania jajecznicy i który z nich jest najlepszy. Dotąd nie przykładałam się bardzo do tego dania i nie przepadałam za nim. Pewnego razu natrafiłam w internecie na filmik, w którym Gordon Ramsay pokazuje jak przyrządzić jajecznicę idealną. Ciężko nie zgodzić się, że jego rady dają naprawdę wymierne efekty. Pomimo pewnych zmian - np. pominięcia śmietany - jajecznica wychodzi naprawdę pyszna i aksamitna. Jej naturalnym dopełnieniem jest szczypiorek, a co do reszty dodatków - to już czysta fantazja.
Składniki dla 2 osób:
Do zimnego garnka wbijamy jajka i dodajemy masło. Stawiamy na ogniu i cały czas mieszamy. Kiedy jajka zaczynają się ścinać, zdejmujemy z palnika, nie przestając mieszać. Następnie znowu stawiamy na ogniu - i tak parę razy, aż potrawa jest gotowa. Pozwala to uzyskać aksamitną konsystencję. Na końcu dodajemy szczypiorek, solimy i podajemy w towarzystwie naszych dodatków podsmażonych na 1 łyżce oliwy.
Składniki dla 2 osób:
- 5 jajek
- 1 łyżeczka masła
- pęczek cienko poszatkowanego szczypiorku
- sól
- 10 pomidorków cherry lub koktajlowych
- 4 obrane pieczarki
- 1 łyżka oliwy
Do zimnego garnka wbijamy jajka i dodajemy masło. Stawiamy na ogniu i cały czas mieszamy. Kiedy jajka zaczynają się ścinać, zdejmujemy z palnika, nie przestając mieszać. Następnie znowu stawiamy na ogniu - i tak parę razy, aż potrawa jest gotowa. Pozwala to uzyskać aksamitną konsystencję. Na końcu dodajemy szczypiorek, solimy i podajemy w towarzystwie naszych dodatków podsmażonych na 1 łyżce oliwy.
każdy taką lubi:)
ReplyDelete