Thursday, March 21, 2013

Domowe kostki warzywne


Bulion z kostki smakuje sztucznie. A kto ma czas gotować osobno wywar, żeby sprawić sobie porządną bazę do sosu czy zupy krem? Bynajmniej nie ja. Te kostki zrobiłam już jakiś czas temu. Początkowo myślałam, że nie do końca osiągnęłam zamierzony cel ale po dodaniu kilku do zupy okazało się, że jednak wszystko się udało. Takie kostki, które powstały ze zmiksowanego wywaru i całych warzyw to nie tylko bogaty aromat ale też świetny, naturalny smak domowego bulionu. Zazwyczaj przygotowujemy gęste sosy, nie zależy nam na ich klarowności. Dlaczego zatem marnować warzywka i mrozić sam bulion? Lepiej zamrozić całość, żeby osiągnąć bardziej intensywny smak. W przepisie znalazły się płatki drożdżowe. Dlaczego? Ponieważ są źródłem umami - czyli naturalnego odpowiednika sztucznie otrzymywanego glutaminianu sodu. Nie musicie ich dodawać, ale polecam. Wzmocnią smak każdej potrawy.
********************************************************************
Ready-made broth cubes taste artificial. And who has time to cook separately broth to make a decent base for the sauce or cream soup? That's not me. These cubes, which were made of mixed vegetables and the broth have great, natural flavor of the home-made boullion. Usually we prepare thick sauces, so we do not care for their clarity. So why waste your veggies and freeze the broth itself? It is better to freeze a whole mixture, to achieve more intense flavor. The recipe includes yeast flakes. Why? Because they are the source of umami - the natural equivalent of artificially received MSG. You do not have to add them, but I would recommend. Will enhance the taste of every dish.


Domowe kostki warzywne
czas przygotowania: 2 h

Czego potrzebujesz na ok. 80 kostek

1 cebula
1 czerwona papryka
3 marchewki, obrana i pokrojone
2 pietruszki, obrane i pokrojone
1/2 selera, obrany i pokrojony
pęczek natki pietruszki
1/2 pora, pokrojony
sól, pieprz
2 łyżki płatków drożdżowych
5 ząbków czosnku
dowolne zioła: ja dodałam kuminu, kurkumy, słodkiej papryki, oregano i lubczyku
ok. 1 1/2 l wody

Co teraz?
1. Upiecz paprykę i cebulę w temp 200 C. Są gotowe, kiedy ich skórka zrobi się czarna.
2. Włóż upieczoną papryką do foliowej siatki, zawiąż i zostaw na 2 minut. Po tym czasie ściągnij spaloną skórkę i wyjmij gniazdo nasienne.
3. Wrzuć do garnka wszystkie warzywa, zalej wody, dodaj przyprawy o gotuj na wolnym ogniu ok 1 h. W początkowej fazie zbieraj z wierzchu szumowiny.
4. Zmiksuj zupę na gładką masę, przelej do pojemników na lód i zamróź.



Homemade vegetable cubes
preparation time: 2 hours

What do you need for about 80 cubes
1 onion
1 red bell pepper
3 carrots, peeled and chopped
2 parsley, peeled and chopped
1/2 celery, peeled and sliced
bunch of parsley
1/2 leek, sliced
salt and pepper
2 tablespoons of yeast flakes
5 cloves of garlic
Any herbs: I added cumin, turmeric, paprika, oregano and lovage
approximately one half liter of water

Now what?
1. Bake the peppers and onion in a temperature 200 ° C. They are ready when their skin will turn black.
2. Put the
baked peppers  in a plastic bag, tie and leave for 2 minutes. After this time, take off the burnt skin and remove the seed slot.
3. Throw all the vegetables to the pot, cover with water, add spices and simmer for about 1 hour. In the initial phase collecte the scums on surface.
4. Blend the soup until smooth, pour into
ice containers and freeze .


9 comments:

  1. Świetny pomysł, muszę wypróbować :)

    ReplyDelete
  2. całkiem sprytne to z blendowaniem warzyw :)

    ReplyDelete
  3. No po prostu genialne:-), ja robię domową jarzynkę z suszonych warzyw, ale o zamrożeniu nie pomyślałam:-)

    ReplyDelete
  4. O kurczę, wczoraj zrobiłam coś bardzo podobnego, tylko dałam troszkę inne składniki :) Również zamroziłam zblendowane warzywa, są rzeczywiście genialne, dla mnie mają też ten plus, że "zabielają" i zagęszczają zupę. Tyle się naczytałam o płatkach drożdżowych, muszę je w koncu kupić :)!

    ReplyDelete
  5. Wyróżniłam Was w Creative Blog Avard:-). Pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo, jeszcze nie wiem co to ale dziękujemy :)

      Delete
    2. Wpadnij do mnie , tam się dowiesz o co chodzi:-)

      Delete
  6. Genialne! Do tej pory widziałam tylko same buliony mrożone, nie wpadłam na miksowanie całości!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...