Czy warzywa można przyrządzać na słodko? Czemu nie. Mamy dla was pyszny, wilgotny placek z cukinii z dodatkiem kakao, orzechów, migdałów i suszonych moreli. Żeby go przygotować nie potrzebujecie nawet miksera!
***
Zucchini Cake
Could you prepare vegetables in a sweet way? Why not. We have for you a delicious, moist cake with zucchini with the addition of cocoa, nuts, almonds and dried apricots. In order to prepare it you do not even need a mixer!
Placek z cukinii
czas przygotowania: 20 minut + 40 minut pieczenia
Czego potrzebujesz na formę ok. 30 cm
2 szkl startej, odciśniętej z soku cukinii
2 1/4 szkl mąki pełnoziarnistej lub zwykłej mąki
4 jajka
ok 3/5 szkl oleju
1 łyżeczka sody
2 laski wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
1 szkl cukru
1 łyżeczka cynamonu
garść pokruszonych orzechów włoskich
garść płatków migdałowych
garść poszatkowanych suszonych moreli
2 łyżki naturalnego kakao
Co teraz?
1. Wymieszaj wszystkie składniki szpatułką.
2. Przełóż do natłuszczonej formy i piecz ok 40 minut w temp. 180 C - do suchego patyczka.
3. Podawaj z cukrem pudrem.
***
Zucchini Cake
preparation time: 20 minutes + 40 minutes baking
What do you need for the 30 form?
2 cup grated, squeeze out of juice zucchini
2 1/4 glass wholemeal flour or plain flour
4 eggs
about 3/5 cup oil
1 teaspoon baking soda
2 vanilla stick or a pack of vanilla sugar
1 glass of sugar
1 teaspoon cinnamon
a handful of crushed walnuts
a handful of flaked almonds
handful of chopped dried apricots
2 tablespoons natural cocoa
What now?
1 Mix all the ingredients with a spatula.
2 Transfer to a greased mold and bake for about 40 minutes at 180 C - for dry stick.
3 Serve with powdered sugar.
No comments:
Post a Comment