Friday, January 30, 2015

Croutons z pepperonatą/ Croutons with pepperonata


Proste w przygotowaniu przekąski dla ulubionych gości. Chrupiąca grzanka przykryta interpretacją włoskiej pepperonaty. Dużo, szybko i smacznie!
***
Easy appetizers for favorite guests! Crunchy toast covered with interpretation of Italian peppertonata. A lot of food, fast and delicious!


Croutons z pepperonatą
ok. 30-40 grzanek

1 kg kolorowej papryki (czerwona, żółta), pokrojonej w cieniutkie paski (cieniutkie!)
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
2  łyżki mieszanki suszonych ziół: bazylii, oregano, tymianku
100 g czarnych oliwek, w plasterkach
oliwa z oliwek
sól, pieprz

gotowe grzanki z bagietki

1. Dodaj oliwę na rozgrzaną patelnię, wrzuć pokrojoną paprykę, czosnek i duś, aż warzywa będą miękkie.
2. Na koniec dopraw ziołami, dodaj oliwki, sól, pieprz.
3. Wykładaj na gotowe grzanki. Smakuje dobrze zarówno na zimno jak i na ciepło.


Croutons with pepperonata
30-40 croutons

1 kg bell pepper (red, yellow) finely sliced
3 garlic cloves, finely chopped
2 tbls Italian seasoning: oregano, thyme and basil
100 g black olives, sliced
olive oil
salt&pepper

1. Pour olive oil on a hot pan. Add sliced pepper, garlic and saute until tender.
2. Season with salt, pepper, herbs and add olives.
3. Top croutons with around 1 tbls of your pepperonata.
Tasty served either hot or cold!



3 comments:

  1. Super, uwielbiam takie przekąski w śródziemnomorskim stylu.

    ReplyDelete
  2. Świetnie się prezentuje, z chęcią wypróbuje :)

    ReplyDelete
  3. Ach, pycha! Wypróbuję przepis!:-)

    Zapraszam do siebie! Dziś przepis na pyszne śniadanie - jajka w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...