Tuesday, January 20, 2015

Kremowe ravioli ze szpinakiem i fetą w maślanym sosie/ Creamy ravioli stuffed with spinach and feta cheese with butter sauce


Kremowe włoskie ravioli przygotowane z użyciem polskiego ciasta na pierogi. Nadziewane fetą i szpinakiem skąpane w maślanym sosie i parmezanie!
***
Creamy Italian ravioli prepared of Polish dumpling dough. Stuffed with feta cheese and fresh spinach bathed in butter sauce and parmigiano!

Kremowe ravioli ze szpinakiem i fetą w maślanym sosie

Czego potrzebujesz na 13 pierożków?
Ciasto (1)
300 g mąki
30 g masła
200 ml gorącej wody
szczypta soli

Nadzienie
200 g fety
dwie garści świeżego, poszatkowanego szpinaku
świeżo mielony pieprz
2 ząbki czosnku, zmiażdżone

Sos
50 g masła
1 łyżeczka poszatkowanej drobno pietruszki

2 ząbki czosnku, nieobrane, w całości

parmezan
świeżo mielony pieprz
oliwa
jajko, roztrzepane

1. Rozpuść masło w wodzie. Wlej do mąki mieszając stopniowo łyżką. Dodaj szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Następnie przełóż je na stolnicę posypaną lekko mąką i wyrabiaj ok. 7-8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełóż do miski, przykryj i odstaw na 30 minut.

2. Na rozgrzaną patelnię wlej 1 łyżkę oliwy, dodaj szpinak, pieprz i czosnek. Smaż ok. 2-3 minut. Wyłącz ogień. Dodaj fetę i wymieszaj.
3. Podziel ciasto na 4 części. Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj cienko pierwszą partię - im cieniej tym lepiej.
4. Wykrój w masie koła o średnicy ok. 8 cm (wystarczy zwykła miseczka).
5. W centrum umieść 1 pełną łyżkę nadzienia. Posmaruj brzegi jajkiem. Przykryj drugim krążkiem ciasta i delikatnie sklej brzegi, zaczynając jak najbliżej środka, tak, aby wypchnąć wszelkie powietrze.
6. W czasie lepienia następnych pierogów, te już przygotowane przykryj suchą tkaniną.
7. Zagotuj wysoki garnek wody - tak aby ravioli miały przestrzeń. Osól ją i dodaj 1 łyżkę oliwy. Gotuj ravioli w małych partiach - ok 2-3 minut od momentu aż wypłyną na powierzchnię.

sos
Umieść na patelni masło i czosnek, a następnie rozpuść na wolnym ogniu. Przed samym podaniem podaj drobno posiekaną pietruszkę.

Odsączaj ravioli, polewaj maślanym sosem i podawaj z parmezanem oraz świeżo mielonym pieprzem.


Creamy ravioli stuffed with spinach and feta cheese with butter sauce

What do you need for 13 dumplings?
Dough (1)
300 g flour
30 g butter
200 ml of hot water
pinch of salt

filling
200 g feta
two handfuls of fresh, shredded spinach
freshly ground pepper
2 cloves garlic, crushed

sauce
50 g butter
1 teaspoon finely shredded parsley
2 cloves garlic, unpeeled, whole

parmezan
freshly ground pepper
oil
egg, beaten

1. Melt butter in hot water. Pour into flour gradually stirring with spoon. Add a pinch of salt. Knead the dough. Transfer it to your working space lightly sprinkled with flour and knead for approx. 7-8 minutes until smooth and elastic. Transfer to a bowl, cover and set aside for 30 minutes.

2. Heat the pan, pour 1 tablespoon of olive oil, add spinach, pepper and garlic. Cook for approx. 2-3 minutes. Turn off heat. Add feta and mix.
3. Divide the dough into 4 parts. Transfer to your working space sprinkled with flour and roll out the first batch very thinly - the thinner the better.
4. Cut out circles with a diameter of approx. 8 cm (use any bowl).
5. Place 1 tablespoon of filling in the center. Brush the edges of your dough with beaten egg. Cover it with the second disk of dough and gently stick the edges, starting as close to the center as possible, so as to push out any air.
6. While working on other dumplings, cover the already prepared ones with a dry cloth.
7. Boil a high pot full of water - so that ravioli have space while cooking. Season it and add 1 tablespoon of olive oil. Cook ravioli in small batches - for about 2-3 minutes until they float on the surface.

sauce
Place butter and unpeeled garlic in a pan, then dissolve on a low heat. Before serving stir in finely chopped parsley.

Drain your ravioli, pour butter sauce and serve with Parmesan and freshly ground pepper.



(1) przepis na ciasto na pierogi pochodzi z www.kwestiasmaku.pl

1 comment:

  1. podkreśliłabym jeszcze w tym przepisie istotny składnik jakim jest parmezan...posypanie ravioli parmezanem nadaje zupełnie inny smak

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...