Friday, March 6, 2015

Ajurwedyjski chleb wg. Agnieszki Maciąg/ Ayurvedic bread by Agnieszka Maciag


Jakiś czas temu, przy okazji wymiany książek w poznańskim Starbucksie, natknęłam się na jedną z książek Agnieszki Maciąg - polskiej modelki, która z roku na rok wygląda co raz piękniej. Maciąg publikuje na łamach kilku polskich magazynów dla kobiet, wydała tom wierszy i autorską płytę CD (sic!). Jest zwolenniczką diety niełączenia, która dzieli produkty na trzy grupy (białka, węglowodany i produkty neutralne). I nie jest to dieta, na której macie tracić kilogramy (choć może być także stosowana jako dieta odchudzająca), ale taka, która ma zostać z wami do końca życia, nie przysparzając kłopotów i pozwalając cieszyć się różnorodnością pokarmów - czy nie tego wszyscy szukamy? Harmonii i jedzenia, która nas pokocha?
Chleb z poniższego przepisu, autorstwa Agnieszki Maciąg piękę regularnie, średnio raz w tygodniu. Jest miękki, z chrupiącą skórką, a przykryty kawałkiem materiału zachowuje świeżość do tygodnia.

***
Some time ago I stumbled upon book exchange event organized by Starbucks in Poland, that's where I found a book by Agnieszka Maciag, a famous Polish top model, that looks better each year. Maciąg is publishing in few Polish magazines for women, however she is also an author of a poet book and recorded her own CD (sic!).  Maciąg expresses her commitment to dr Hay diet that identifies three groups of food products (proteins, carbs and neutral food). And believe me, this is not one of these diets that will only let you lose some weight (although it might be used to reduce body mass), it's the one that will keep you company through all your life, without causing a problem and that will let you enjoy all variety of food - isn't it what we are all looking for? Harmony and food that will love us back?
Bread recipe, mentioned below, is by Agnieszka Maciag. I bake it on a weekly basis, enjoying it's softness and crunchy crust. Cover it with a cloth so it stays fresh up to a week.



Ajurwedyjski chleb wg. Agnieszki Maciąg ( z drobnymi uproszczeniami)

Składniki suche:
1 1/2 szkl płatków owsianych
3/4 szkl mąki kukurydzianej
2 łyżeczki ziół prowansalskich
3 łyżki pestek słonecznia lub dyni
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre
1 1/2 szkl wody
1 duże jajko
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka miodu
olej do wysmarowania foremki
opcjonalnie sezam, pestki słonecznika lub dyni do posypania wierzchu

1.  Osobno wymieszaj składniki suche i składniki mokre. Następnie dodaj składniki mokre do suchych. Konsystencja masy jest bardzo luźna, bardziej przypomina napój niż chleb, ale tak ma byc!
2. Przełóż masę do wysmarowanej olejem formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200-220 C. Piecz około 25-30 minut. Po tym czasie wyłącz i odstaw do ostygnięcia.


Ayurvedic bread by Agnieszka Maciag (simplified)

Dry ingredients:
1 1/2 cup oatmeal
3/4 glass cornstarch
2 tsp Herbes de Provence/ Italian seasoning
3 tablespoons pumpkin seeds or sunflower seeds
1 tablespoon ground flaxseed
1/2 teaspoon salt
2 teaspoons baking powder

Wet ingredients
1 1/2 cup water
1 large egg
1 tablespoon olive oil
1 teaspoon honey
oil for greasing the mold
optional sesame, sunflower seeds or pumpkin to sprinkle on the top

1. Separately, mix the dry ingredients and wet ingredients. Then stir in wet ingredients into the dry ones. Consistency of batter is very loose, more like a drink than bread.
2. Pour batter into a mold that has been already greased with oil, place it in the oven preheated to 200-220 C. Bake about 25-30 minutes. Turn off the oven and allow bread to cool down.

Oryginalny przepis

2 comments:

  1. Wygląda bardzo smacznie! :)

    ReplyDelete
  2. Upiekłam wczoraj w nocy, a dzisiaj zjadłam równo połowę! Na pierwsze i drugie śniadanie :D Pyszny, następnym razem zrobię z podwójnej porcji i będę piec nieco dłużej.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...