Na śniadanie miękkie i puszyste bułeczki Scones. Przepis znalazłam na jednym z kulinarnych blogów - www.kwestiasmaku.com
Składniki na ok. 10 szt.
Składniki na ok. 10 szt.
- 300 g. mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g. cukru
- 50 g. lekko rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- ok. 100 ml. mleka
- dwie garście rodzynek
Mąkę przesiać na stolnicę ( ja robiłam w misce, mniej wygodne, ale też wychodzi), dodać proszek, sól, cukier i masło. Zagnieść delikatnie palcami, pamiętając, by nie ugniatać ciasta, a podnosić je do góry - w ten sposób dostaje się do niego powietrze i bułeczki będą bardziej puszyste.
W kubku wymieszać jajko i mleko, 3/4 mieszkanki wlać do ciasta, wsypać rodzynki, zagnieść na jednolitą masę.
W miarę potrzeb dolać mieszanki lub podsypać mąką.
Rozwałkować ciasto na ok, 1,5 do 2 cm i wycinać bułki posługując się szklanką lub inną formą.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ewentualnie można piec w naczyniu żaroodpornym i wtedy papier nie jest potrzebny.
Po ułożeniu w formie posmarować bułeczki mieszanką, powtórzyć czynność w połowie pieczenia.
Piec ok. 12 min.
Podawać lekko ostudzone.
My zjedliśmy je z masłem, dżemem jagodowym i kubkiem kakao.
Smacznego : )
No comments:
Post a Comment