Sunday, April 3, 2011

Bułeczki Scones

Na śniadanie miękkie i puszyste bułeczki Scones. Przepis znalazłam na jednym z kulinarnych blogów - www.kwestiasmaku.com

Składniki  na ok. 10 szt.
  • 300 g. mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g. cukru
  • 50 g. lekko rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • ok. 100 ml. mleka
  • dwie garście rodzynek
Sparzyć rodzynki gorącą wodą. Rozgrzać piekarnik do 220 C

Mąkę przesiać na stolnicę ( ja robiłam w misce, mniej wygodne, ale też wychodzi), dodać proszek, sól, cukier i masło. Zagnieść delikatnie palcami, pamiętając, by nie ugniatać ciasta, a podnosić je do góry - w ten sposób dostaje się do niego powietrze i bułeczki będą bardziej puszyste.

W kubku wymieszać jajko i mleko, 3/4 mieszkanki wlać do ciasta, wsypać rodzynki, zagnieść na jednolitą masę.

W miarę potrzeb dolać mieszanki lub podsypać mąką.

Rozwałkować ciasto na ok, 1,5 do 2 cm i wycinać bułki posługując się szklanką lub inną formą.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ewentualnie można piec w naczyniu żaroodpornym i wtedy papier nie jest potrzebny.

Po ułożeniu w formie posmarować bułeczki mieszanką, powtórzyć czynność w połowie pieczenia.

Piec ok. 12 min.

Podawać lekko ostudzone.
My zjedliśmy je z masłem, dżemem jagodowym i kubkiem kakao.

Smacznego : )

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...