Thursday, April 21, 2011

Conchiglie z bakłażanem

Dziś odkrywam na nowo bakłażana, który od pobytu w Turcji bardzo źle mi się kojarzy. W tym kraju można go bowiem spotkać w każdej postaci, a najczęściej jest to niestety postać papki pływającej gdzieś w gulaszu lub smażonej na bardzo, bardzo głębokim tłuszczu. Bałam się, że i tym razem moje doznania smakowe będą podobne jednak bakłażan we włoskim wydaniu jest zaskakująco smaczny. Dwa rodzaje octu nadają mu lekko kwaskowy smak, który idealnie uzupełnia się z paprykową marynatą. Przepis pochodzi z książki Kuchnia Włoska, wyd. Parragon i jest przeze mnie nieco zmodyfikowany.

Składniki dla 2 osób:
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego octu winnego
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonego lub 1 gałązka świeżego oregano
  • 6 plastrów bakłażanów
  • makaron Conchiglie
Marynata:
  •  2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego oregano
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
 W garnku zagotować bulion z dwoma rodzajami octu. Dodać 2 łyżeczki oliwy, oregano i gotować na wolnym ogniu 20 min. Plastry bakłażana włożyć do garnka, zdjąć garnka z ognia i zostawić w nim bakłażany na 10 min.
Marynata: wymieszać w misce oliwę, rozmiażdżone czosnek, oregano, słonecznik, paprykę, sok z limonki i doprawić solą i pieprzem. Plastry bakłażana wyjmować z garnka łyżką cedzakową i dobrze odsączyć. Zostawić w marynacie na ok. 12 h.
Makaron ugotować al dente, po odsączeniu dodać łyżkę oliwy, wymieszać. Podawać gorący, układając na nim zamarynowane wcześniej plastry bakłażana, polać marynatą. Smacznego.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...