Na święta ulubione ciasto T. Wydawało się bardzo trudne ale gdy piekłam je z mamą T okazało się niebywale łatwe. To takie stare, dobre, polskie ciasto. Trochę tradycji nie zaszkodzi.
Składniki:
ciasto:
- 6 jaj
- 12 łyżek oleju
- 1,5 szkl. cukru
- 1,5 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakako
- 4,5 łyżki wody
Żółtka, cukier, olej miksować ok. 5 min. Następnie dodać mąkę, proszek, wodę i ubite białka. Wymieszać delikatnie łyżką, pamiętać, żeby mieszać tylko w jednym kierunku. Podzielić ciasto na 2 części, do jednej dodać kakao. Piec ok 20 min. w temp. 180 C. Po upieczeniu obu części i ich ostygnięciu, ułożyć jedną na drugą i kroić wzdłuż w ok. 1,5 cm paski. Układać na paterze, naprzemiennie kolorami i przekładać kremem.
Krem:
- 1,5 szkl. mleka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- kostka tłuszczu
- olejek rumowy lub inny
Mąkę rozpuścić w 1/2 szkl. mleka - dokładnie wymieszać. 1 szklankę mleka zagotować i do gotującego mleka wlać rozpuszczoną mąkę, ciągle mieszając. Po ostudzeniu masy połączyć ją z utartym masłem i 1 łyżeczką olejku rumowego. Wszystko dokładnie utrzeć na gładką masę. Przełożyć ciasto kremem. Wierzch polać polewą czekoladową.
No comments:
Post a Comment