Saturday, April 30, 2011

Chlebek wieloziarnisty i twaróg bazyliowy

Przepis znów od koleżanki J. Chleb jest niezwykle łatwy do zrobienia i właściwie nie ma możliwości, żeby nie wyszedł. Przygotowuję się go bardzo szybko, a przy tym jest bombą przeróżnych pysznych ziaren.

Składniki na 2 formy 28x9:
  • 1 kg mąki krupczatki
  • opakowanie drożdży
  • 5 łyżek słonecznika
  • 3 szkl. sezamu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • litr wody
W wysokiej misce wymieszać mąkę, nasiona, cukier, sól i pokruszone drożdże. Zalać litrem ciepłej wody (nie gorącej). Dokładnie wyrobić rękoma, ciasto ma bardzo luźną konsystencję - tak ma być. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Po tym czasie przemieszać ciasto łyżką, rozlać do natłuszczonych  lub wyłożonych papierem do pieczenie form (28x9), przykryć i odstawić na kolejne 20 min. Następnie piec przez ok. 1 h w temp. 230 C


Do tego proponuję serek bazyliowy:

Składniki:
  • 120 g twarogu (chudy, tłusty - zależy od was)
  • 3 pełne łyżki jogurtu greckiego lub jogurtu naturalnego
  • 3 gałązki świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone na mniejsze kawałki
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy (ja użyłam przyrządzonej przeze mnie oliwy bazyliowo-czosnkowej)
Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Proporcje jogurtu można zmieniać, w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...