Idealnie letnie ciasno, aż kipi od rabarbaru!
Składniki na formę 25 cm:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 150 g mąki
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łodyg rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- 6 płatków masła
Jajka zmiksować z cukrem na gładką masę, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt - wszystko połączyć. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch położyć umyty, obrany i pokrojony w małe kawałki rabarbar, następnie płatki masła i posypać całość cukrem. Piec 50 -60 min w temp. 180 C (do suchego patyczka). Podawać oprószone cukrem pudrem. Pychaa...
Już wyciągam rękę po kawałek - duży!!! - tego ciasta:)
ReplyDeletePozdrawiam!