Monday, June 27, 2011

Naleśniki z kokosowym nadzieniem i wiśniową galaretką

Sesja w pełni, na wspólne "studiowanie" należy przyrządzić coś pysznego i kalorycznego - wiadomo, trzeba mieć skąd czerpać energię do myślenie. Tadam! Oto są naleśniki kokosowo-wiśniowe:

Składniki:
Naleśniki:
  • 400 g mąki
  • 1 i 1/4 szkl. mleka
  • ok 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenie
  • ewentualnie tłuszcz do smażenia
 Masa kokosowa:
  • opakowanie wiórek kokosowych(chyba 125g)
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
Galaretka wiśniowa
  • 3 szkl. wiśni
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/4 szkl wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki soku cytrynowego


Wiórki kokosowe uprażyć na maśle, uważając, żeby ich nie przypalić. Dodać śmietankę, cukier i wymieszać. Całość podgrzewać - nie zagotować.Odstawić do ostudzenia
Wiśnie można wydrylować, ale nie pozwalając ograniczać się brakiem sprzętu w kuchni - można je również ugotować w całości i potem wybrać pestki. Mianowicie umyte wiśnie wrzucamy do garnka o grubszym dnie, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 20 min na średnim ogniu, gdy pestki odchodzą już od miąższu wyciągamy wiśnie łyżką na sitko i pozbywamy się pestek. Miąższ wrzucamy z powrotem do powstałego syropu, dodajemy cytrynę i 2 łyżeczki żelatyny. Mieszamy energicznie, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Pamiętajmy, że syrop musi być gorący w momencie dodawania żelatyny. Odstawiamy galaretkę do ostygnięcia.

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i smażyć z niego małe placuszki. Naleśniki smarować masą kokosową, składać na pół i polewać wiśniową galaretką....Pycha....!


3 comments:

  1. kokos i wiśnie... ojej szaleję :)

    ReplyDelete
  2. Cudne te Twoje naleśniki! Wiśnie i kokos razem brzmią absolutnie kusząco!
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  3. naleśniki dla prymusów, pyszne smaki! :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...