Nie ma to jak radość z nowokupionej torby na aparat. Do tego risotto z kurkami i jest super.
Składniki na 2 osoby:
- 3/4 szkl. ryżu
- ok. 200 g polędwicy wieprzowej
- ok 200 g. kurek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 średnia cebula
- pęczek pietruszki
- ok. 1/4 szkl. białego wina półwytrawnego
- ok. 1/2 l bulionu
- 1 łyżka masła do risotto
- masło i oliwa do smażenia
- 4 ząbki czosnku
- oregano, sól, pieprz
Mięso rozbić, przykrywając folią spożywczą. Następnie pokroić w małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić 1 zmiażdżony ząbek czosnku i obsmażyć mięso ok. 10 min. Do tego dodać poszatkowaną cebulę i również usmażyć na złoto. Można podlać oliwą, jeżeli już się wchłonęła. Dodać ryż i uprażyć go. Każde ziarenko powinno być białe. Dodać pokrojoną paprykę.Następnie podlać winem, poczekać, aż odparuje. Wtedy dodawać bulionu po 2 łyżki wazowe, gdy porcja się wchłonie dodawać następną, aż ryż będzie miękki. Na osobnej patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim 1 zmiażdżony ząbek czosnku i obsmażyć umyte kurki. Powinny mieć piękny, złoty kolor. Dosolić i dopieprzyć do smaku. Pod koniec gotowania dodać do risotto 2 pozostałe zmiażdżone ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, kurki, sól, pieprz i suszone oregano. Pogotować jeszcze 3 min. Dodać łyżeczkę masła i podawać.
Risotto wygląda wspaniale...
ReplyDeleteAle pycha,mniam :) Pieknie podane . . . .
ReplyDeleteoch, cudowne zdjęcie.
ReplyDeletedanie podane niesamowicie.
i samo w sobie wspaniałe ;]
Super zdjęcie, bardzo apetyczne danie
ReplyDelete