Szpinak można przyrządzić na tysiąc różnych sposobów i każdy z nich będzie pyszny. Idealnym uzupełnieniem jest ser z niebieską pleśnią. Sam w sobie nieco gorzki i jak dla mnie średnio smaczny w połączeniu ze szpinakiem traci na swojej goryczy i nadaje potrawie bardzo przyjemny smak.
Składniki na 2 małe kobiety i małego, ale dużo jedzącego mężczyznę:
- 200 g makaronu
- 200 g szpinaku mrożonego
- 1 jajko
- 1/4 szkl. mleka
- małe opakowanie błękitnego sera pleśniowego Lazur
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka masła
- oliwa do smażenia
Oliwę rozgrzać i zeszklić na niej 1 zmiażdżony ząbek czosnku. Następnie dodać rozmrożony szpinak i dusić go ok. 5 min pod przykryciem. Dolać mleko i dusić kolejne 10 min. Następnie dodać ser, jajko, 2 pozostałe zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszać wszystko,aż jajko się zetnie a ser rozpuści. Na koniec gotowania dodać łyżkę masła, żeby szpinak miał aksamitny smak. Wymieszać z makaronem ugotowanym al dente i podawać.
Lubię połączenie makaronu z sosem szpinakowym z czosnkiem;)pyszne!
ReplyDelete