Saturday, September 10, 2011

Czekoladowy sernik z wiśniami/ Cheescake with cherries

Czekoladowo-wiśniowy sernik z tego przepisu Sernik czekoladowy z czereśniami. Świeże czereśnie zastąpiłam wiśniami ze słoika. Ciasto było naprawdę pyszne na drugi dzień, więc radzę poczekać.

Składniki:
angielski spód:
  • 150 g herbatników pełnoziarnistych
  • 80 g rozpuszczonego masła
Masa:
  • 800 g kremowego serka śmietankowego, np. Mleczna Dolina z Biedronki
  • 4 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 200 g dobrej, ciemnej czekolady,
  • 500 g wiśni
Herbatniki pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem. Masa powinna przypominać mokry piasek. Następnie wyłożyć nią dno tortownicy (ok. 24 cm), dokładnie dociskając i odstawić do lodówki na ok. 30 min.


Ser utrzeć z cukrem, osobno utrzeć jajka z cukrem, następnie stopniowo dodawać jajka do sera. Czekoladę rozpuścić w wodnej kąpieli i ostudzić, dodać do sera i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać wydrylowane wiśnie ze sloika i wymieszać ręcznie. Masę wylać na herbatnikowy spód, piec ok. 1h w 170 C. Pamiętać, żeby owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową, ponieważ :
po pierwsze - masło podczas pieczenia się rozpuszcza i wycieka, jeśli tortownica jest nieszczelna
po drugie- sernik to delikatne ciasto i łatwo jest go przypalić, a folią aluminiowa powinna temu zapobiec.

Sernik powinien stygnąć przy uchylonych drzwiach. Można ozdobić go czekoladową polewą i wiśniami.

...................................................................................................................................................................
Fresh cherries can be replaced by cherries from the jar. The dough was really delicious the next day, so I advise you to wait.

ingredients:

English bottom biscuit:

     150 g of whole-grain biscuits
      80 g of
Dissolved butter

cheescake

     800 g cream cheese cream,
     4 eggs,
     150 g of sugar,
     200 g of good, dark chocolate,
     500 g of cherries

Crush biscuits and combine with melted butter. Doub should resemble wet sand. Then put it as the bottom of heatproof pan (about 24 cm), and put in the fridge for about 30 minutes.

Mix cheese with sugar until it gets light, mix eggs and sugar until light, then gradually add the egg to the cheese. Dissolve the chocolate in a water bath and cool, add cheese and mix thoroughly. At the end add the cherries from the jar and mix by hand.Pour the massk over english biscuit bottom and for bake about 1 hour at 170 C. Be sure to wrap the cake form from the outside with aluminum foil because:

firstly - the butter melts during baking

secondly, this is delicate cake cheesecake and it is easy to burn him, and aluminum foil should prevent this.

Cheesecake requires to cool down at the open door. You can decorate it with chocolate sauce and cherries.
 

5 comments:

  1. O, mniam mniam, świetne połączenie smaków!

    ReplyDelete
  2. Piękny sernik, bardzo apetyczny!

    ReplyDelete
  3. a ten serek śmietankowy to jaki ma być homogenizowany czy twaróg?

    ReplyDelete
    Replies
    1. to jest jeszcze inny rodzaj serka, kremowy serek typu philadelphia - bardziej aksamitny niż twaróg. pozdrawiam

      Delete
  4. aha to już wiem bardzo dziękuję:) pozdrawiam

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...