Po powrocie z Indii mamy ochotę na proste, polskie smaki. Jednym z takich jest klasyczna szarlotka. Minimalistyczna w składzie, prosta w wykonaniu, pachnąca cynamonem i przykryta grubą pokrywą z pysznej kruszonki - bo przecież o to chodzi. Przepis na ciasto, który tu podaję zawsze wychodzi. Jeśli nie da się go łatwo przenieść do formy po rozwałkowaniu, nie martwcie się. Można urywać po kawałku ciasta i wyklejać nim formę - i tak wychodzi pysznie.
Do tego T. poleca Blue Moon-Billy Holiday. Muzyka rozpływa się w uszach, podobnie jak szarlotka w ustach.
Składniki:
ciasto kruche:
Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Wyrobiamy je, aż będzie miało gładką konsystencję. Następnie zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 3 h.
Jabłka należy obrać ze skóry i pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie roztopiamy margarynę, dodajemy jabłka, cynamon, cukier zwykły, waniliowy i cały aromat waniliowy. Próżymy je, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie. W osobnej misce mieszamy mąkę, miękką margarynę i cukier. Zagniatamy wszystko, aż otrzymamy nie klejące się do rąk, sypkie grudki - czyli kruszonkę. Po 3 h wyjmujemy ciasto kruche i rozwałkujemy je na grubość ok. 2 cm. Wykładamy nim formę do pieczenia. Jeżeli pieczemy w piekarniku - nie zapomnijmy wyłożyć formy papierem do pieczenia, jeśli np. w prodiżu, to ciasto wkładamy bezpośrednio do urządzenia. Formujemy wysokie na ok. 4 cm ściany ciasta, tak aby jabłka nie wylewały się poza ciasto. Nakładamy gotową masę jabłeczną i posypujemy kruszonką. Pieczemy 45-50 min. w temp. 180 C.
Podajemy z Blue Moon Billy Holiday.
...................................................................................................................................................................
After returning from India, we feel like a simple Polish tastes. One of these is the classic apple pie. Minimalist in composition, simple in making , smelling with cinnamon and covered with a thick cover of delicious crumbled - because that's all about.
T. For this recommended Blue Moon-Billy Holiday. Music melts in your ears, like apple pie in my mouth.Ingredients:pastry:
2 cups cake flour
2 eggs
cube of margarine (must be at room temperature)
1/2 glass of sugar
2 tablespoons baking powderapples:
5 large apples lobo
pack of cinnamon
2 vanilla sugar
approx 1/2 cup sugar (sweeten to taste, everyone likes different)
1/4 cube of margarine
vanilla flavorcrumble:
1/3 cube of margarine (must be at room temperature)
1 cup flour
3/4 cup sugarKnead the dough with all ingredients. Knead them until you have a smooth consistency. Then wrap in foil and leave in the fridge for 3 hApples should be peeled and cut into cubes. In a thick bottom saucepan melt margarine, add apples, cinnamon, sugar, vanilla sugar and the vanilla flavor. Simmer them, stirring occasionally, until soft. In a separate bowl mix flour, soft margarine and sugar. Knead everything until it is not sticky to the hands. After 3 hours take out the pastry and roll it out to a thickness of about 2 cm. If you bake in the oven - do not forget to put baking paper form if, for example in prodig, then put the dough directly into the machine. Form a high of about 4 cm wall of the dough, so that apples are not poured out of the cake. We impose ready-made apples on the cake and sprinkle the top with crumble. Bake for 45-50 minutes. at 180 C.Serve with Blue Moon by Billy Holiday.
Do tego T. poleca Blue Moon-Billy Holiday. Muzyka rozpływa się w uszach, podobnie jak szarlotka w ustach.
Składniki:
ciasto kruche:
- 2 szkl. mąki tortowej
- 2 jajka
- kostka twardej margaryny (nie Kasi) (musi być w temp. pokojowej)
- 1/2 szkl.cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 5 dużych jabłek lobo
- opakowanie cynamonu
- 2 cukry waniliowe
- ok 1/2 szkl cukru (dosłodzić do smaku, każdy lubi inaczej)
- 1/4 kostki margaryny
- aromat waniliowy
- 1/3 kostki margaryny (musi być w temp. pokojowej)
- 1 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Wyrobiamy je, aż będzie miało gładką konsystencję. Następnie zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 3 h.
Jabłka należy obrać ze skóry i pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie roztopiamy margarynę, dodajemy jabłka, cynamon, cukier zwykły, waniliowy i cały aromat waniliowy. Próżymy je, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie. W osobnej misce mieszamy mąkę, miękką margarynę i cukier. Zagniatamy wszystko, aż otrzymamy nie klejące się do rąk, sypkie grudki - czyli kruszonkę. Po 3 h wyjmujemy ciasto kruche i rozwałkujemy je na grubość ok. 2 cm. Wykładamy nim formę do pieczenia. Jeżeli pieczemy w piekarniku - nie zapomnijmy wyłożyć formy papierem do pieczenia, jeśli np. w prodiżu, to ciasto wkładamy bezpośrednio do urządzenia. Formujemy wysokie na ok. 4 cm ściany ciasta, tak aby jabłka nie wylewały się poza ciasto. Nakładamy gotową masę jabłeczną i posypujemy kruszonką. Pieczemy 45-50 min. w temp. 180 C.
Podajemy z Blue Moon Billy Holiday.
...................................................................................................................................................................
After returning from India, we feel like a simple Polish tastes. One of these is the classic apple pie. Minimalist in composition, simple in making , smelling with cinnamon and covered with a thick cover of delicious crumbled - because that's all about.
T. For this recommended Blue Moon-Billy Holiday. Music melts in your ears, like apple pie in my mouth.Ingredients:pastry:
2 cups cake flour
2 eggs
cube of margarine (must be at room temperature)
1/2 glass of sugar
2 tablespoons baking powderapples:
5 large apples lobo
pack of cinnamon
2 vanilla sugar
approx 1/2 cup sugar (sweeten to taste, everyone likes different)
1/4 cube of margarine
vanilla flavorcrumble:
1/3 cube of margarine (must be at room temperature)
1 cup flour
3/4 cup sugarKnead the dough with all ingredients. Knead them until you have a smooth consistency. Then wrap in foil and leave in the fridge for 3 hApples should be peeled and cut into cubes. In a thick bottom saucepan melt margarine, add apples, cinnamon, sugar, vanilla sugar and the vanilla flavor. Simmer them, stirring occasionally, until soft. In a separate bowl mix flour, soft margarine and sugar. Knead everything until it is not sticky to the hands. After 3 hours take out the pastry and roll it out to a thickness of about 2 cm. If you bake in the oven - do not forget to put baking paper form if, for example in prodig, then put the dough directly into the machine. Form a high of about 4 cm wall of the dough, so that apples are not poured out of the cake. We impose ready-made apples on the cake and sprinkle the top with crumble. Bake for 45-50 minutes. at 180 C.Serve with Blue Moon by Billy Holiday.
No comments:
Post a Comment