Tuesday, March 6, 2012

Zupa z mlekiem kokosowym i cynamonem

Eksperymenty w kuchni to rzecz bardzo ryzykowna. Czasem coś wychodzi niezjadliwe i wszystkie starannie dobrane składniki lądują w koszu, a receptura zostaje głęboka pogrzebana między przepisami-nie-do-powtórzenia. Tym razem eksperyment się udał i zupa wyszła palce lizać. Ot, tylko gotować.

Składniki:
  • 250 g wieprzowiny
  • mieszanka chińskich warzyw: por, marchewka, grzyby mun, pędy bambusa
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 kostki rosołowe
  • 3 szkl wody
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • chilli w proszku
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek kory cynamonu

Warzywa zalewamy wodą, dodajemy kostki rosołowe i gotujemy na wolnym ogniu. Wieprzowinę kroimy w paski, rozbijamy je pod folią na cienkie plastry, kroimy na jeszcze mniejsze kawałki, solimy i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoto. Po czym dorzucamy do naszej zupy, podobnie jak posiekany czosnek i korę cynamonu. Całość gotujemy ok. 20-30 min, aż lekko zgęstnieje. Po tym czasie doprawiamy chilli i wlewamy mleko kokosowe, ciągle mieszając. Dosładzamy do smaku. Podajemy lekko ostygniętą.

Palce lizać

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...