Przepis na Rafaello pochodzi od babci T., nieco go zmieniłam dodając dwa żółtka do kremu. Biszkopt jest puszysty, kremowa masa rozpływa się w ustach, do tego chrupiące wiórki kokosowe. Idealne.
Składniki:
Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj: biszkopt
Masa:
- 1 l mleka 3,2%
- 1 szkl. mąki
- 1 budyń śmietankowy
- 1 aromat waniliowy
- 1 szkl. cukru
- 2 żółtka
- 250 g masła
- 200 g wiórek kokosowych
- 125 g masła
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
Przyrządzamy biszkopt z powyższego przepisu, bez dodatku kakao i rozdzielania na dwie porcje. Przez to ciasto może wymagać dłuższego pieczenia.
Do miski wlewamy 250 ml mleka, wsypujemy mąkę, budyń, aromat, cukier i żółtka. Dokładnie wszystko mieszamy. Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia i dodajemy przygotowaną mieszankę. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając cały czas, aż masa zgęstnieje. Na końcu dodajemy masło i ucieramy, aż całe zostanie wchłonięte.
Gotowy biszkopt odstawiamy na 5 min, po czym wylewamy na niego gorący krem budyniowy.
Na patelni roztapiamy 125 g masła, dodajemy cukry i wiórka. Prażymy parę minut, aż się zarumienią. Wysypujemy na wierzch i odstawiamy do ostygnięcia.
jami :)
ReplyDelete