Sunday, March 4, 2012

Rafaello


Niedzielne poranki są leniwe i niespieszne. Skłaniają do przemyśleń, tych nie zawsze pożądanych. Najlepiej zabić je pracą.
Przepis na Rafaello pochodzi od babci T., nieco go zmieniłam dodając dwa żółtka do kremu. Biszkopt jest puszysty, kremowa masa rozpływa się w ustach, do tego chrupiące wiórki kokosowe. Idealne.



Składniki:

Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj: biszkopt

Masa:
  • 1 l mleka 3,2%
  • 1 szkl. mąki
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 aromat waniliowy
  • 1 szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • 250 g masła
Wiórki:
  •  200 g wiórek kokosowych
  • 125 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy

Przyrządzamy biszkopt z powyższego przepisu, bez dodatku kakao i rozdzielania na dwie porcje. Przez to ciasto może wymagać dłuższego pieczenia.

Do miski wlewamy 250 ml mleka, wsypujemy mąkę, budyń, aromat, cukier i żółtka. Dokładnie wszystko mieszamy. Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia i dodajemy przygotowaną mieszankę. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając cały czas, aż masa zgęstnieje. Na końcu dodajemy masło i ucieramy, aż całe zostanie wchłonięte.

Gotowy biszkopt odstawiamy na 5 min, po czym wylewamy na niego gorący krem budyniowy.

Na patelni roztapiamy 125 g masła, dodajemy cukry i wiórka. Prażymy parę minut, aż się zarumienią. Wysypujemy na wierzch i odstawiamy do ostygnięcia.


1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...