Tuesday, August 14, 2012

Kalafior z gremolatą na bogato

Gremolata wywodzi się z kuchni włoskiej. Dodaje się ją osso buco, czyli duszonej cielęciny w pomidorach. Tradycyjnie składa się z posiekanej natki pietruszki, czosnku i tartej skórki cytrynowej. W tym przepisie jest dodatkiem do kalafiora jako alternatywa dla bułki tartej. Zrezygnowałam ze skórki cytrynowej na rzecz słodkiej papryki.
Bardzo prosty i szybki przepis.

Składniki:
  • 1 kalafior
  • 1/4 średniej czerwonej papryki
  • 1/4 średniej żółtej papryki
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka siekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka siekanej bazylii
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
Kalafiora myjemy i gotujemy do miękkości, dodając do wody łyżeczkę cukru.
Paprykę kroimy w cienką kostkę, podobnie czosnek. Pietruszkę i bazylię drobno siekamy.  Na patelni roztapiamy masło, gdy zaczyna się pienić dodajemy składniki gremolaty i podsmażamy ok. 3 min.
Polewamy nią ugotowanego kalafiora.

Można podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pora:



1 comment:

  1. Wyśmienity dodatek do kalafiora jako alternatywa bułki:-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...