Gremolata wywodzi się z kuchni włoskiej. Dodaje się ją osso buco, czyli duszonej cielęciny w pomidorach. Tradycyjnie składa się z posiekanej natki pietruszki, czosnku i tartej skórki cytrynowej. W tym przepisie jest dodatkiem do kalafiora jako alternatywa dla bułki tartej. Zrezygnowałam ze skórki cytrynowej na rzecz słodkiej papryki.
Bardzo prosty i szybki przepis.
Składniki:
Paprykę kroimy w cienką kostkę, podobnie czosnek. Pietruszkę i bazylię drobno siekamy. Na patelni roztapiamy masło, gdy zaczyna się pienić dodajemy składniki gremolaty i podsmażamy ok. 3 min.
Polewamy nią ugotowanego kalafiora.
Można podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pora:
Bardzo prosty i szybki przepis.
Składniki:
- 1 kalafior
- 1/4 średniej czerwonej papryki
- 1/4 średniej żółtej papryki
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżka siekanej pietruszki
- 1 łyżeczka siekanej bazylii
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
Paprykę kroimy w cienką kostkę, podobnie czosnek. Pietruszkę i bazylię drobno siekamy. Na patelni roztapiamy masło, gdy zaczyna się pienić dodajemy składniki gremolaty i podsmażamy ok. 3 min.
Polewamy nią ugotowanego kalafiora.
Można podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pora:
Wyśmienity dodatek do kalafiora jako alternatywa bułki:-)
ReplyDelete