Tuesday, December 18, 2012

Bananowo-migdałowe ciasto bez mąki i jajek


 Ciasto z kaszy jęczmiennej? Czemu nie? W końcu trzeba poszerzać horyzonty. Jego smak przywodzi na myśl pudding ryżowy, wzbogacony bananem, aromatycznymi goździkami i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Wykończeniem jest głęboki, ciężki smak naturalnego kakao i lekkie, słodkie mandarynki zanurzone w gorzkiej czekoladzie.













Co będzie ci potrzebne?

Masa:
  • ok. 300 g kaszy pęczak, tj. 1 i 1/5 kubka
  • 5,5 kubka wody
  • 5 goździków
  • 1 mandarynka
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 lyżki cukru lub miodu
  • garść płatków migdałowych lub innych dowolnych bakali
  • 2 dojrzałe banany
  • nieprzywierający garnek + pokrywka
Wykończenie:
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 5 mandarynek
  • ok. 6 łyżek wody
  • migdały po posypania
  • sitko
  • 2 garnki do kąpieli wodnej



Co teraz?
1. Kaszę wrzucamy do nieprzywierającego garnka i zalewamy wodą. Dorzucamy goździki, obraną mandarynkę i na wolnym ogniu gotujemy aż cała woda wyparuje - ok. 30-35 min. 

2. Kiedy kasza jest miękka, miksujemy ją na prawie gładką masę, następnie wmiksowujemy banany, pokrojone na mniejsze części. Dodajemy masło, cukier/miód, migdały i wszystko dokładnie mieszamy. 

3. Naszą formę - u mnie pudełko do przechowywania żywności. Dobieracie formę odpowiednią do grubości ciasta jaką chcecie otrzymać. U mnie było to 20x20cm - wykładamy papierem do pieczenia.
Uwaga: Papier powinien wystawać co najmniej z dwóch stron poza obręb formy, żeby łatwo można było wyjąć z niego ciasto.

4. Przekładamy pachnącą masę i wyrównujemy jej powierzchnię. Wkładamy do lodówki i czekamy, aż wystygnie.

5. Nastawiamy kąpiel wodną. W duży garnek wlewamy wodę, do mniejszego, który jest położony na górze wrzucamy połamaną czekoladę i dolewamy wody. Czekolada powinna mieć gęstą płynną konsystencję

5. Kiedy ciasto jest zimne, wyciągami je i przekładamy na deskę. Posypujemy kakao. Obrane ząbki mandarynek maczamy w czekoladzie i układamy na powierzchni ciasta. 
Nie przygotowujcie ich wcześniej bo się zeschną. 

6. Ciasto owijamy szczelnie folią lub reklamówką i przechowujemy w lodówce.







1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...