Saturday, December 15, 2012

Zdrowe daktylowe słodycze bez cukru!/ Healthy date sweets

Suszone daktyle są  idealne nie tylko na świąteczny stół, ale też codzienne rozpieszczanie się. Bogate w witaminę A, C, B1, B2 i PP. Ponoć leczą przeziębienie - chociaż nie wiem w jakich ilościach trzeba je jeść, żeby nagle ozdrowieć.
Poza tym mają całe mnóstwo wapnia, żelaza, fosforu, magnezu i potasu, przez co są zalecane przy dużym wysiłku fizycznym (jeśli akurat uczycie się do sesji czy przygotowujecie do maratonu - można jednego chapnąć). Na Bliskim Wschodzie są nieodłącznym składnikiem ramadanowego posiłku. Parę daktylków i można brać się za jedzenie. A wierzcie mi, po całym dniu poszczenia, bez pokarmu i kropli wody - daktyle smakują jeszcze lepiej. Wy za to możecie podać je na wigilię.

Dzisiaj przedstawiamy sposób na zdrowe słodycze - banalnie proste i nieziemsko pyszneee, do tego bez cukru. A ponieważ suszone daktyle są ostatnio śmiesznie tanie - niecałe 1,50 zł za 150 g, więc nie ma na co czekać tylko brać się za masową produkcję. W końcu idą święta, a te słodkie kuleczki świetnie wpisuję się w świąteczną atmosferę.



Składniki na 12 kulek:
  • 150 g suszonych daktyli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 4 łyżki gorącej wody
Tak, to wszystko : )





Daktyle zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 15 min. Dodajemy sok z cytryny i w zależności od tego czy dysponujemy sprzętem czy też nie - albo miksujemy na gładką masę, albo - jak ja - ugniatamy wszystko rękoma, formułując małe kulki. Obtaczamy w kakao i gotowe. No banał przecież : )) Zdziwicie się jakie są dobre!

english

  • 150 g dried dates
  • 1 tbsp lemon juice
  • 2 tbsp natural cocoa
  • 4 tbsp hot water
Pour the water over the dried dates and wait for 15 mins. After that time add  lemon juice, blend everything or smash with your fingers. Then form a little balls and coat in cocoa. That's all : )






Inspirację do tego przepisu czerpałam z bloga Kuchnia Wegetariańska. Tak naprawdę zachowany jest tylko ogólny wygląd potrawy i główne składniki : daktyle i kakao. Cała reszta pochodzi ode mnie - gdyż zwyczajnie zapomniałam co było w oryginalne :) Żeby oddać jednak honory pomysłodawczyni umieściłam powyższy link. :)



4 comments:

  1. Zobyłaś moje serce tym przepisem <3 dla mnie cukrzyka to zbawienie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mam zatem nadzieję, że się przyda : )) spróbuj - jest naprawdę pyszny :)

      Delete
  2. zrobię na pewno w przyszłym tygodniu, bo ostatnio polubiłam daktyle :)

    ReplyDelete
  3. idealne na świąteczny prezent ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...