Tuesday, March 12, 2013

Pasta z oliwkowo-migdałowym pesto i szpinakiem


Z serii obiad w 30 minut pełnoziarnisty makaron z oliwkowo-migdałowym pesto i świeżym szpinakiem podsmażanym na roślinnym maśle. Choć samo pesto prezentuje się jak grudki ziemi wyjęte dopiero co z doniczki to smakuje wybornie. Jest przy tym naprawdę łatwe i szybkie w wykonaniu. Świetnie komponuje się też z chlebem czy jajkami. Powinniście tego spróbować!

Składniki z bliska:
Wydawałoby się, że oliwki są wysokokaloryczne - w końcu wyrabia się z nich oliwę, a jednak 10 oliwek to zaledwie 30-40 kcal. Zarówno zielone jak i czarne są świetnym źródłem witaminy E, czyli sprawiają, że jesteśmy piękni i młodzi, bo przeciwutleniacze w nich zawarte zwalczają postarzające nas wolne rodniki. Minusem oliwek jest ich wysoka zawartość soli, zatem osobom z nadciśnieniem nie polecamy!
Co do migdałów to zaliczają sie do grupy orzechów, a o tych już pisałam:
Średnio 100 g orzechów zawiera ok. 550 kcal, trzeba się zatem opamiętać. Orzechy nie należą do jednego gatunku botanicznego, nie są ze sobą nawet blisko spokrewnione. Większość z nich rośnie na drzewach, ale np. nasze orzeszki ziemne mają strąki podobne do soi i rosną - jak sama nazwa wskazuje - na długich strąkach pod ziemią. Orzechy włoskie, ziemne i laskowe są pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych - czyli tych dobrych - potrzebnych do normalnego wzrostu i rozwoju tkanki. Wegetarianom orzechy dostarczają składników odżywczych normalnie pobieranych przez organizm z mięsa np: witamin z grupy B, fosforu, żelaza, miedzi, potasu i białka. Orzechy są bogate w witaminę E, która niestety w czasie prażenia ulega rozkładowi. Orzeszki ziemne są jednym z najpowszechniejszych czynników uczulających. Groźne dla nas są też rozwijające się w nich pleśnie, które mogą powodować raka. Żeby się o to nie martwić warto przechowywać orzechy w chłodnym i suchym miejscu.
********************************************************************** 
Pasta with olive-almond pesto and spinach
The next recipe for Lunch in 30-minutes series - wholemeal pasta with olive-almond pesto and fresh spinach fried on butter. Although the  pesto looks like lumps of earth just removed from the pot  it tastes delicious. It is at the same time really easy and quick to make. Also fits well with bread and eggs. You should try it!
 
Ingredients close-up:
It would seem that the olives are full of calories - they're used for making oil, but 10 olives have only from 30-40 kcal. Both green and black are a great source of vitamin E, which makes us beautiful and young, because they contain antioxidants that fight free radicals making us old. The minus of olives is their high salt content, so
we do not recommend it topeople with hypertension !
As for the almonds: they are among the group of nuts, but about those I have already written:
On average 100 g of nuts contains about 550 calories, so for god's sake you need to control yourself! Nuts do not belong to one botanical species, evenn they are no closely relatedt with each other. Most of them grow on trees, but for example our peanuts are legumes like soybeans and grow - as the name suggests - on the long pods underground. Walnuts, peanuts and hazelnuts are full of unsaturated fatty acids - the good ones - needed for normal growth and development of tissues. For vegetarians nuts provide nutrients normally collected by the body from meat eg B group vitamins, phosphorus, iron, copper, potassium and protein. Nuts are rich in vitamin E, which unfortunately is degraded during roasting. Peanuts are one of the most common sensitizers. Also mold developing inside them may cause cancer. In order not to worry about this it is worth to keep nuts in a cool, dry place.




Pasta z oliwkowo-migdałowym pesto i szpinakiem 
czas przygotowania: 20 minut

Czego potrzebujesz na 1 mały słoiczek pesto? ok - 4 porcji

150 g. czarnych oliwek, odsączonych
garść płatków migdałowych
1 łyżka płatków drożdżowych lub parmezanu (ja używałam płatków)

do tego:
garść umytych liści szpinaku
1 łyżeczka masła roślinnego
sól
pełnoziarnisty makaron

Co teraz?
1. Makaron ugotuj al dente.
2. Do miski wsyp oliwki i migdały. Zmiksuj wszystko na pół gładką masę. Dodaj parmezanu lub płatków drożdżowych i dokładnie wymieszaj.
3. Na patelni rozpuść masło i dodaj szpinak. Lekko go posól. Kiedy liście zwiędną zdejmij z gazu,
4. Wymieszaj makaron, na każdą porcję dodaj po 3 łyżeczki pesto i garść szpinak. Natychmiast podawaj.


Pasta with olive-almond pesto and spinach
preparation time: 20 minutes

What do you need for 1 small jar of pesto? about 4 servings

150 g black olives, drained
a handful of flaked almonds
1 tablespoon yeast flakes or Parmesan cheese (I used  flakes)

and:
a handful of washed spinach leaves
1 teaspoon of
plant butter
salt
whole grain pasta

Now what?
1. Cook pasta al dente.
2. Put olives and almonds
into a bowl. Blend everything until half smooth. Add Parmesan cheese or yeast flakes and mix thoroughly.
3. Melt the butter in a frying pan and add the spinach. Salt lightly. When the leaves wither remove them from gas,
4. Mix pasta, for each serving add 3 tablespoons pesto and  hadnfull of fried spinach. Serve immediately.


2 comments:

  1. Takiego pesto jeszcze nie jadłam ale uwielbiam czarne oliwki więc myślę, że bardzo by mi posmakowało:-)

    ReplyDelete
  2. Wyglada rewelacyjnie, smakuje pewnie rownie dobrze :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...