Chociaż Wielkanoc jeszcze daleko my już wyczerpaliśmy limit tegorocznych mazurków. Dziś ostatni z trzech pomysłów na ten uzdrowiony wypiek. Nasza propozycja to pyszne, kruche ciasto z nadzieniem z suszonych moreli i świeżej, soczystej pomarańczy uwieńczone płatkami migdałowymi. Niezaprzeczalny faworyt T. - został zjedzony w ciągu godziny. Mnie najbardziej smakuje ten ze śliwkami i czekoladą a wy mam nadzieję odkryjecie swoje ulubione połączenia.
Składniki z bliska:
Suszone morele, choć bardziej kaloryczne od tych świeżych należą do grupy najzdrowszych produktów. Suszone zawierają więcej betakarotenu, potasu i żelaza. Potas odpowiada za obniżania ciśnienia krwi w wypadku, kiedy wzrasta ono wskutek nadmiernego spożycia soli kuchennej. Morele były nawet w kosmosie - jako część diety amerykańskich astronautów podczas jednego z lotów kosmicznych.
Pomarańcze są bombą pełną witaminy C - jeden owoc dostarcza jej więcej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka. Oprócz oczywistych korzyści z tego wynikających - czyli wzmacniania odporności witamina C pomaga wytwarzać kolagen, a to z kolei oznacza piękną i jędrną skórę. Ponadto błony oddzielające części pomarańczy zawierają pektynę, która obniża cholesterol we krwi. I jak tu ich nie lubić?
***************************************************************************
Orange-apricot mazurek cake
Today, the last of the three ideas of healthy mazurek cakes. Our last proposition includes a delicious, crispy dough stuffed with dried apricots and fresh, juicy orange crowned with almonds. T. undeniable favorite - which was eaten within an hour. I, myself liked the most the plums and chocolate one and I hope you will discover your favorite combination.
Ingredients close-up:
Dried apricots, although have more calories than the fresh ones are thought to be one of the healthiest products. Dried fruits contain more beta-carotene, potassium and iron. Potassium is responsible for lowering blood pressure in the case, when it rises due to excessive salt intake. Apricots were even in space - as part of the diet of U.S. astronauts during one of the space flight.
Oranges are full of vitamin C - one fruit provides it more than the daily requirement for an adult. Apart from the obvious benefits of this result - that is, strengthening immunity Vitamin C helps produce collagen, which makes our skin beautiful and streched. Furthermore, the membrane separating the orange contain pectin which lowers cholesterol in the blood. And how can you not like them?
Ingredients close-up:
Dried apricots, although have more calories than the fresh ones are thought to be one of the healthiest products. Dried fruits contain more beta-carotene, potassium and iron. Potassium is responsible for lowering blood pressure in the case, when it rises due to excessive salt intake. Apricots were even in space - as part of the diet of U.S. astronauts during one of the space flight.
Oranges are full of vitamin C - one fruit provides it more than the daily requirement for an adult. Apart from the obvious benefits of this result - that is, strengthening immunity Vitamin C helps produce collagen, which makes our skin beautiful and streched. Furthermore, the membrane separating the orange contain pectin which lowers cholesterol in the blood. And how can you not like them?
Mazurek pomarańczowo-morelowy
czas przygotowania: 2 h
Czego potrzebujesz?
1 kruchy spód z tego przepisu
400 g suszonych moreli
3 pomarańcze, obrana i pokrojone w mniejsze kawałki
1/2 szklanki wody + więcej, jeśli potrzeba
Co teraz?
1. Wrzuć morele do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu aż lekko zmiękną.
2. Dodaj do nich pomarańczę i zmiksuj wszystko na gładką masę, jeśli krem jest za gęsty dolej wody.
3. Smaruj nim mazurka i posypuj migdałami.
Orange-apricot mazurek cake
preparation time: 2 hours
What do you need?
1 ready pastry from this recipe
400 g dried apricots
3 oranges, peeled and cut into smaller pieces
1/2 cup water + more if needed
preparation time: 2 hours
What do you need?
1 ready pastry from this recipe
400 g dried apricots
3 oranges, peeled and cut into smaller pieces
1/2 cup water + more if needed
Now what?
1. Put apricots in a pot, cover with water and cook over low heat until slightly softened.
2. Add the orange and blend them all into a smooth paste, if the cream is too thick add some water.
3. Spread the mazurek cake with the cream and sprinkle with almonds.
2. Add the orange and blend them all into a smooth paste, if the cream is too thick add some water.
3. Spread the mazurek cake with the cream and sprinkle with almonds.
Co jeden Twój mazurek to lepszy... :) Każdy z nich podbiłby wielkanocne stoły.
ReplyDeleteTen pomarańczowy ma piękny kolor, no i z takim to właściwie jeszcze dotąd się nie spotkałam.
Jesteś mistrzynią mazurków. Wspaniały!
ReplyDeleteKolor ma szałowy, taki energetyczny, słoneczny :) Bardzo mi się podoba :)
ReplyDelete