Zapomniałam już jak pyszne mogą być najprostsze rozwiązania. Czasem wystarczą trzy składniki, żeby stworzyć niepowtarzalne danie, do którego z pewnością będziecie wracać. Słońce zamknięte w głębokim i ciepłym aromacie suszonych pomidorów przypomina o nadchodzącym nieśmiało lecie.Ich lekko słodki smak flirtuje ze słoną fetą, wnoszącą odrobinę orzeźwienia. Idealnie nadaję się tu też świeża bazylia lub rukola. Śmiało zatem! I wy zafundujcie sobie odrobinę lata.
********************************************************************************
Fussili with sun-dried tomatoes and feta - 15 minutesI've already forgotten how delicious the simplest solution can be. Sometimes only three ingredients are enough to create a unique dish, which you will certainly get back to. Sun locked in a deep, warm aroma of sun-dried tomatoes reminds of an shyly upcoming summer. Their sweet taste is flirting with salty feta cheese, which birngs a bit of refreshment to this composition. Also addition of fresh basil or arugula will be just perfect. Go on then! And serve yourself a bit of summer.
Fussili z suszonymi pomidorami i fetą
czas przygotowania: 15 minut
Czego potrzebujesz na 2 osoby?
ok. 200 g dowolnego makaronu (my użyliśmy pełnoziarnistego fussili)
5 suszonych pomidorów, odsączonych z oliwy i pokrojonych w paski
ok. 100 g sera feta, rozdrobnionego
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
opcjonalnie: świeża bazylia, rukola, oliwki, kapary
Co teraz?
1. Ugotuj makaron al dente.
2. Do gotowego makaronu dodaj fetę, pomidory, oliwę i ewentualnie inne dodatki.
3. Wymieszaj wszystko i podawaj.
Fussili with sun-dried tomatoes and feta - 15 minutes
preparation time: 15 minutes
What do you need for 2 people?
200 g of any pasta (we used wholemeal fussili)
5 dried tomatoes, drained of oil and chopped
about 100 g feta cheese, crumbled
2 tablespoons olive oil with sun-dried tomatoes
optional: fresh basil, arugula, olives,capers
Now what?
1. Cook the pasta al dente.
2. When the paste is cooked, drain it, add feta, tomatoes, olive oil.
3. Mix everything and serve.
Pożywny talerz pyszności:-)
ReplyDeleteMakaron + suszone pomidory - już w to wchodzę! A do tego słona feta - pysznie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
ReplyDeleteTakie przepisy trzeba pielęgnować na chwile w których nie ma czasu albo się nie chce a ma się ochotę na coś dobrego. Polecam też makaron z czerwonym pesto, grubo startym parmezanem i rukolą.
ReplyDeleteFajnie że użyłaś pełnoziarnistego makaronu, ostatnio strasznie mi zasmakował, chętnie zjem go na Twój sposób:)