Friday, April 12, 2013

Fussili z suszonymi pomidorami i fetą - 15 minut!


Zapomniałam już jak pyszne mogą być najprostsze rozwiązania. Czasem wystarczą trzy składniki, żeby stworzyć niepowtarzalne danie, do którego z pewnością będziecie wracać. Słońce zamknięte w głębokim i ciepłym aromacie suszonych pomidorów przypomina o nadchodzącym nieśmiało lecie.Ich lekko słodki smak flirtuje ze słoną fetą, wnoszącą odrobinę orzeźwienia. Idealnie nadaję się tu też świeża bazylia lub rukola. Śmiało zatem! I wy zafundujcie sobie odrobinę lata.
********************************************************************************
Fussili with sun-dried tomatoes and feta - 15 minutesI've already forgotten how delicious  the simplest solution can be. Sometimes only three ingredients are enough to create a unique dish, which you will certainly get back to. Sun locked in a deep, warm aroma of sun-dried tomatoes reminds of an shyly upcoming summer. Their sweet taste is flirting with salty feta cheese, which birngs a bit of refreshment to this composition. Also addition of fresh basil or arugula will be just perfect. Go on then! And serve yourself a bit of summer.




Fussili z suszonymi pomidorami i fetą
czas przygotowania: 15 minut

Czego potrzebujesz na 2 osoby?
ok. 200 g dowolnego makaronu (my użyliśmy pełnoziarnistego fussili)
5 suszonych pomidorów, odsączonych z oliwy i pokrojonych w paski
ok. 100 g sera feta, rozdrobnionego
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

opcjonalnie: świeża bazylia, rukola, oliwki, kapary

Co teraz?
1. Ugotuj makaron al dente.
2. Do gotowego makaronu dodaj fetę, pomidory, oliwę i ewentualnie inne dodatki.
3. Wymieszaj wszystko i podawaj.


Fussili with sun-dried tomatoes and feta - 15 minutes
preparation time: 15 minutes

What do you need for 2 people?
200 g of any pasta (we used wholemeal fussili)
5 dried tomatoes, drained of oil and chopped
about 100 g feta cheese, crumbled
2 tablespoons olive oil with sun-dried tomatoes

optional: fresh basil, arugula, olives,capers

Now what?
1. Cook the pasta al dente.
2. When the paste is cooked, drain it, add feta, tomatoes, olive oil.
3. Mix everything and serve.

3 comments:

  1. Pożywny talerz pyszności:-)

    ReplyDelete
  2. Makaron + suszone pomidory - już w to wchodzę! A do tego słona feta - pysznie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    ReplyDelete
  3. Takie przepisy trzeba pielęgnować na chwile w których nie ma czasu albo się nie chce a ma się ochotę na coś dobrego. Polecam też makaron z czerwonym pesto, grubo startym parmezanem i rukolą.

    Fajnie że użyłaś pełnoziarnistego makaronu, ostatnio strasznie mi zasmakował, chętnie zjem go na Twój sposób:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...