Kiedy mama stawia pierwsze kroki w kuchni roślinnej należy ją tylko wspierać. Tym bardziej, że jedzenie, które wychodzi spod jej rąk smakuje świetnie! Tak jak np. ten brokułowy pasztet rozpływający się w ustach już przy pierwszym kęsie. Przenikające się wzajemnie aromaty selera, brokuła i ziemniaka tworzą fajną, zwartą całość. Wszystko przygotowuje się stosunkowo prosto, a aksamitna i delikatna konsystencja na pewno przypadnie do gustu fanom lekkiej, zdrowej kuchni. Palce lizać!
*****************************************************************************
Delicious broccoli pâté !
When your mother takes the first steps in the vegan kitchen she needs to be encouraged. Especialy that the food that comes out of her hands tastes great! Such as the broccoli pâté which melts in your mouth at the first bite. The flavors of celery, broccoli and potatoes make a nice, tasty composition. Everything is so easy to prepare, a velvety and delica tetexture will certainly appeal to fans of light, healthy cuisine. Delicious!
Pasztet brokułowy palce lizać! - foremka o wymiarach 22x9 cm
czas przygotowania: 30 min + 50 min pieczenia
Czego potrzebujesz?
1/2 selera, obrany i pokrojony
1 duży brokuł, podzielony na mniejsze kawałki
2 ziemniaki, obrane i pokrojone
2 łyżki oliwy z oliwek
3 jajka (najlepiej od kur z wolnego wybiegu)
1 łyżka masła
2 łyżki żelatyny lub 1 łyżka agaru, rozpuszczona w 1/5 szkl gorącej wody i lekko przestudzona
1 1/2 bułki, namoczonej przez chwilę w wodzie
sól, pieprz
Co teraz?
1.Ziemniaki i seler gotuj ok. 20 minut (do miękkości) w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i zmiksuj na gładką masę.
2. Gotuj brokuła 5 minut,po czym odcedź go i podduś na oliwie połączonej z masłem.
3. Połowę brokułów zmiksuj i dodaj do ziemniaczano-selerowego puree.
4. Utrzyj jajka i dodaj je do masy, następnie dodaj bułkę, pieprz, sól i dokładnie wszystko wymieszaj.
5. Wlej przestudzoną żelatynę lub agar i połącz z masą.
6. Przełóż do natłuszczonej foremki i ułóż resztę brokułów na wierzchu. Wstaw naczynie do większej formy wypełnionej wodą do 3/4 wysokości formy z pasztetem i piecz 50 minut w temp. 200 C.
**********
Delicious broccoli pâté ! - 22x9 cm form
preparation time: 30 minutes + 50 minutes baking
What do you need?
1/2 celery, peeled and sliced
1 large broccoli, broken into smaller pieces
2 potatoes, peeled and diced
2 tablespoons olive oil
3 eggs
1 tablespoon butter
2 tablespoons gelatin or 1 tablespoon agar, dissolved in 1/5 cup of hot water and a cooled down
1 1/2 roll, soaked in water for a while
salt and pepper
Now what?
1.Cook potatos and celery for about 20 minutes (until tender) in salted water. Then drain them and mix until smooth.
2. Cook broccoli for 5 minutes, then drain it and saute on combined oil and butter.
3.Mix half of broccoli and add to potato - celery puree.
4. Mix the eggs and add them to the mass, then add roll, pepper, salt and mix everything thoroughly.
5 Pour cooled down gelatin or agar, mix thouroughly.
6.Transfer pâté to a greased form and place the rest of the broccoli on top. Insert it in a larger vessel filled with water to 3/4 height of the pate form and bake 50 minutes at 200 C (400F).
preparation time: 30 minutes + 50 minutes baking
What do you need?
1/2 celery, peeled and sliced
1 large broccoli, broken into smaller pieces
2 potatoes, peeled and diced
2 tablespoons olive oil
3 eggs
1 tablespoon butter
2 tablespoons gelatin or 1 tablespoon agar, dissolved in 1/5 cup of hot water and a cooled down
1 1/2 roll, soaked in water for a while
salt and pepper
Now what?
1.Cook potatos and celery for about 20 minutes (until tender) in salted water. Then drain them and mix until smooth.
2. Cook broccoli for 5 minutes, then drain it and saute on combined oil and butter.
3.Mix half of broccoli and add to potato - celery puree.
4. Mix the eggs and add them to the mass, then add roll, pepper, salt and mix everything thoroughly.
5 Pour cooled down gelatin or agar, mix thouroughly.
6.Transfer pâté to a greased form and place the rest of the broccoli on top. Insert it in a larger vessel filled with water to 3/4 height of the pate form and bake 50 minutes at 200 C (400F).
Robiłam już pasztet z soczewicy ale nigdy nawet nie jadłam kalafiorowego..muszę wypróbować:)
ReplyDeleteSuper alternatywa dla mięsnego pasztetu, coś dla mnie. Super. Pięknie wygląda.
ReplyDeleteuwielbiam brokuły to ten pasztet to dla mnie sam rarytas :) a słysze o takim po raz pierwszy :)
ReplyDeletejestem ostatnio fanką pasztetu z soczewicy, ale takiego jeszcze nie znałam, chętnie wypróbuję bo wygląda smakowicie
ReplyDelete