Wednesday, August 7, 2013

Cukiniowe placuszki Chodakowskiej


Wszystko co związane z Ewą Chodakowską, okrzykniętą trenerką wszystkich Polek jest ostatnio na topie. O tych cukiniowych placuszkach słyszałam już niejedno dobre słowo. Przepis nie jest wynalazkiem samej Ewy, jest zaledwie wariacją na temat dziesiątek podobnych receptur pojawiających się ostatnio nader często na blogach kulinarnych. Placki są jednak świetne, szybkie w przygotowaniu i niezwykłe lekkie, a przy tym sycące. Podajemy je z greckim sosem tzatziki, który idealnie dopełnia cały smak. A ponieważ sezon na cukinię w pełni - nie ma co się zastanawiać!
***
Chodakowska's zucchini pancakes
Everything related to Eve Chodakowska, hailed as the all Poles coach has been very trendy lately. I heard a lot of good things about the zucchini pancakes. The recipe itself is not Eve-own invention , it is just a variation on dozens of similar recipes appearing recently on culinary blogs . But in fact those pancakes are great, quick to prepare and unusual light, yet filling. Serve it with Greek tzatziki sauce that perfectly complements the flavor. And because the season for zucchini is on - don't hesitate, just cook them!


Cukiniowe placuszki Chodakowskiej
czas przygotowania: 20-25 minut

Czego potrzebujesz na 2 porcje?
1 mała cukinia (200 g), starta na tarce o grubych oczkach
1/2 cebuli, starta na grubych oczkach
1 jajko
2 łyżki mąki
świeże zioła - ja użyłam bazylii, tymianki i oregano
2 ząbki czosnku, starte
sól, pieprz

oliwa do smażenia

Tzatziki
1 szkl jogurtu greckiego
1 mały ogórek, starty na grubej tarce
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
1/2 ząbku czosnku, starty

Co teraz?
1. Wymieszaj cukinię, cebulę, jajko, mąkę, zioła, czosnek i sól.
2. Smaż cienkie placki na rozgrzanej oliwie, jeżeli masz teflonową patelnie możesz smażyć je bez tłuszczu.
3. Wymieszaj składniki na sos.
4. Podawaj placuszki z sosem.

***
Chodakowska's zucchini pancakes
preparation time: 20-25 minutes

What do you need for 2 servings?
1 small zucchini (200 g) grated 
1/2 onion, grated 
1 egg
2 tablespoons flour
fresh herbs - I've used basil, thyme and oregano
2 cloves of garlic, grated
salt and pepper

olive oil for frying

tzatziki
1 glass of Greek yogurt
1 small cucumber, grated 
1 tablespoons olive oil
salt and pepper
1/2 clove garlic, grated

What now?
1 Mix zucchini, onion, egg, flour, herbs, garlic and salt.
2 Fry thin pancakes in hot oil, if you have teflon frying pan you may prepare them without fat.
3 Mix the ingredients for the sauce.
4 Serve pancakes with sauce.


4 comments:

  1. chyba muszę sobie takie zaserwować :)

    ReplyDelete
  2. bardziej jestem ciekawa w jaki sposób przyżądziłaś ziemniaczki? serdeczności

    ReplyDelete
    Replies
    1. ziemniaki pieczone najbardziej smakują mi z tych dwóch przepisów:

      http://alkitchen.blogspot.com/2013/01/ziemniaki-pieczone-na-zoto.html

      http://alkitchen.blogspot.com/2013/01/ziemniaki-z-chrupiaca-skorupka.html

      pozdrawiam serdecznie :)

      Delete
  3. bądź co bądź bułkę tartą dawno wyrzuciłamz kuchni i zastąpiłam otrębami, a tu proszę znów kasza manna doskonała alternatywa na złocistą chrupkość. Super. dziękuję

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...