Wednesday, August 7, 2013

Mama Ghanoush - bliskowschodnia pasta z cukinii


Pamiętacie Baba Ghanoush - czyli bliskowschodnią pastę z pieczonych bakłażanów? Oto jej delikatniejsza w smaku wersja przygotowana z pieczonej cukinii. Najlepiej ugrillować warzywa, ponieważ nada to wszystkiemu większego aromatu. Jeżeli jednak nie macie takiej możliwość - zwyczajnie upieczcie ją w piekarniku. Potem wystarczy już tylko dodać tahinę, kumin i gotowe! Na ten przepis natknęłam się tutaj.
Pasta jest najlepsza drugiego dnia po przygotowaniu.
***
Mama Ghanoush - Middle Eastern zucchini dip
Remember Baba Ghanoush - the Middle Eastern dip of roasted eggplant? Here is its more delicate in flavor version prepared of the roasted  zucchini. It's best to grill vegetables, because it will give them more flavor. However, if you do not have such an opportunity - simply bake them in the oven. Then you have to add the tahina, cumin and you're done! For this recipe I came up here. The dip is the best after a day from preperation.


Mama Ghanoush -  bliskowschodnia pasta z cukinii
czas przygotowania: 1 h 30 

Czego potrzebujesz?
4 małe cukinie
3 łyżki tahiny
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżka oliwy
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
ostra papryka do smaku

Co teraz?
1. Nakrój cukinię jak bakłażana w tym przepisie.
2. Piecz ją ok 40-50 minut.
3. Obierz upieczoną cukinię ze skóry. Możesz wydłubać miąższ łyżką.
4. Odciśnij ją z wody - nie wylewaj jej!
5. Dodaj tahinę, czosnek, kumin, oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i zmiksuj wszystko na gładką masę.
6. Dodaj tyle wody z upieczonej cukinii, aż uzyskasz pożądaną, kremową konsystencję.

Odstaw pastę na parę godzin.

***
Mama Ghanoush - Middle eastern zucchini dip
preparation time: 1 hour 30

What do you need?
4 small zucchini
3 tablespoons tahina paste
2 cloves of garlic
1/2 teaspoon cumin
1 tablespoon olive oil
juice of half a lemon
salt and pepper
hot pepper to taste

What now?
1 Cut the zucchini same as eggplant in this recipe.
2 Bake it about 40-50 minutes.
3 Peel the baked zucchini  of skin. You can pick the flesh with a spoon.
4 Drain it off water - do not spill it!
5 Add tahina, garlic, cumin, olive oil, lemon juice, salt, pepper and blend everything until smooth.
6 Add enough water of roasted zucchini, until you get the desired, creamy consistency.

Leave the dip for a few hours.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...