Friday, August 9, 2013

Słodki kuskus z owocami i rozmarynem


Kuskus nadaje się idealnie na lekkie, letnie śniadanie. W krajach arabskich przyrządza się go zarówno na słono jak i na słodko, więc owocowe połączenia także nie powinny nas dziwić. Wystarczy parę jabłek, malin lub truskawek, żeby otrzymać wachlarz śniadaniowych inspiracji. Najlepiej zalać go ciepłym sokiem, a jeżeli akurat takiego nie macie to zmiażdżyć parę owoców i takim musem polać kaszkę. Świetnie nadadzą się też inne dodatki: orzechy, rodzynki, suszone morele, żurawina, etc. Przygotowanie wszystkiego zajmuje zaledwie parę chwil. 

Mam dziś dla was kuskus w towarzystwie kwaśnych jeżyn, borówek, czerwonych porzeczek i...świeżego rozmarynu...ciężko do końca opisać to nietuzinkowe zestawienie. Zatem przekonajcie się sami, czy podbiło też wasze serca. 

A jako dopełnienie wszystkiego jeżynowo-porzeczkowo-borówkowo-jogurtowy smoothie. Pycha!

*** 
Sweet couscous with fruits and rosemary
Couscous seems perfect for a light, summer breakfest. In the arabic region it's often prepared in both ways: sweet and salty. That's why this fruity combination shouldn't be a suprise for us. You need just an apple, few raspberries or strawberries to achieve the full range of breakfest ideas. The best is to pour it with any warm juice, if you have just run out of it - mash few fruits and add them to your couscous. You can also use some other ingredients like nuts, raisins, dried apricots, cranberries and so on. Preparation process takes just a while.

Today I've got for you couscous with blackberries, blueberries, currants and rosemary. It's really hard to descripe this falvour's combination. You need to try it so you can get know if you like it.

The blackberry-blueberry-currant- yoghurt smotthie goes along just great!


Słodki kuskus z owocami i rozmarynem
czas przygotowania: 10 minut

Czego potrzebujesz na 1 porcję?
1/3 szklanki kuskusu
7 jeżyn
parę jagód
parę czerwonych porzeczek
dowolne słodziło
4 listki świeżego rozmarynu

Co teraz?
1. Kuskus zalej gorącą wodą do poziomu kaszki.
2. Zmiażdż 3 jeżyny, parę porzeczek i jagód. Dodaj do napęczniałej kaszki i wymieszaj.
3. Dodaj pozostałe owoce, poszatkowany rozmaryn i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Sweet couscous with fruits and rosemary
preparation time: 10 minut

What do you need for one serving?
1/3 glass couscous
7 blackberries
few blueberries
few currants
sweetener
4 rosemary leaves

What now?
1. Pour water over couscous till the level of the grain.
2. Mash 3 blackberries, few blueberries nad currants. Add to ready couscous.
3. Add remaining fruits, chopped rosemary, sugar. Mix and serve.



2 comments:

  1. jeszcze nigdy nie jadłam kuskusu na słodko, z pewnością wykorzystam twój pomysł, ponieważ ciekawi mnie ten smak :)

    ReplyDelete
  2. Rzadko jem kuskus na słodko, ale na taki bym się skusiła. Wygląda na bardzo lekki. A te jeżyny..mniam!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...